Davinić optužen za zloupotrebu

Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića zbog zloupotrebe službenog položaja u aferi "Satelit".

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

16:54

Default images

Prvoslav Davinić za B92 kaže da je pravda na njegovoj strani. Pravosuđe u Srbiji mora da postupa što je moguće brže kako bi se utvrdila istina, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Afera "Satelit" dobiće rasplet na sudu. Više Tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja u aferi "Satelit".

Posle pet godina i 37 miliona evra duga, pred sudom će se dokazivati ko je kriv za aferu "Satelit".

Više Tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg ministra odbrane Prvoslava Davinića za zloupotrebu službenog položaja, kaže portparol Tužilaštva Tomo Zorić.

"Optuženom se stavlja na teret da je 2005. u Parizu kao ministar odbrane državne zajednice Srbija i Crna Gora iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja, na taj način što je zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita ukupne vrednosti od oko 45 miliona evra, naneo štetu Republici Srbiji u tom iznosu", kaže Zorić.

On je dodao da je Davinić protivno uredbi Ministarstva odbrane i bez saglasnost Uprave za budžet i finansije Ministarstva odbrane, bez saglasnosti pravne uprave Ministarstva odbarne i bez saglasnosti Direkcije za imovinske pravne poslove zaključio ugovor sa izraelskom kompanijom "Imidžsat".

Budući da Savet ministara tadašnje Državne zajednice nije odobrio taj ugovor, izraelska kompanija je tužila Srbiju arbitraži u Parizu i dobila spor, tako da je država obavezna da joj nadoknadi štetu od oko 37 miliona evra.

Prvoslav Davinić za B92 kaže da će, kada dobije optužnicu, izneti dokaze da ona nema osnova.

Svoju odgovorost Davinić ne vidi, pa će deo odbrane, kaže, zasnovati na odgovornosti drugih, pre svega Mlađana Dinkića koji je, prema Davnićevom tumačenju, pokušajem pregovora sa Izraelcima, indirektno priznao sporni ugovor i tako stvorio pravni osnov za arbitražu.

Daviniću, međutim, nije čudno što niko ne poziva na odgovornoti Svetozara Marovića, tadašnjeg predsednika Državne zajednice, koji je prisustvovao potpisivanju spornog ugovora.

Vlada Srbije u petak je skinula oznaku tajnosti sa 30 dokumenata o aferi "Satelit" i formirala komisiju za utvrđivanje platforme na osnovu koje će se pregovarati sa Izraelcima o smanjenju duga ili kompezaciji.

Šutanovac: Svako ima pravo da se brani kako hoće

Pred sudom svako ima pravo da se brani kako hoće, a može i da zaobiđe istinu, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac, komentarišući izjavu Prvoslava Davinića koji negira odgovornost za aferu "Satelit".

Šutanovac je, u emisiji Intervju sa Jugoslavom Ćosićem televizije B92, rekao da je to pokušaj optuživanja onih koji žele da ublaže efekte negativnog ugovora koji je potpisao bivši ministar Davinić.

"Prvo, mi danas ne znamo zašto je ministar u to vreme u subotu potpisao u nekoj hotelskoj sobi u Prizu nešto na čemu piše ugovor. Zašto je parafirao svaku stranu, zašto je dozvolio da se bude po anglosaksonskom pravu u Londonu arbitraža u Parizu. Ja znam da sam ja nešto tako uradio. Ja bih se osećao veoma odgovornim", rekao je on.

"Ne mogu da kažem ko je sve tu odgovoran, niti ja želim da sudim. Meni je važno da što je moguće pre skinemo tu jedan problem u kome se svakodnevno pominje Ministarstvo odbrane pominje kao odgovorno, a nema nikakve veze niko iz Ministarstva odbrane izuzev Prvoslava Davinića koji se danas potpisuje kao ministar odbrane u penziji", kazao je sadašnji ministar.

Kako vidite, pitam Vas pre svega za izjavu, a ne za odgovornost gospodina Marovića koji je bio predsednik Državne zajednice SCG, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, a koji je rekao da nikav ugovor nije potpisan?

"Neprihvatljiva stvar. Dakle, bilo šta, ako ste odgovoran čovek, političar, ako se bavite bilo čime, kupujete kola, ne potpisujete, ako vam neko ne kaže na koji način se radi ta stvar. Nebitno je koliko dobro poznajete jezik, možete da pročitate ugovor. To se ne radi, ko god je bio tamo, snosi zrnce odgovornosti ili veliki teret odgovornosti, ja to ne znam, to će sud da utvrdi", rekao je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: