"Agata" odnela 99 života

Broj žrtava u Gvatemali porastao je na 99, a 53 osobe su nestale, dok je 112.000 ljudi evakuisano zbog klizišta i poplava, posledica tropske oluje "Agata"

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

08:37

Default images

Obilna kiša je izazvala stvaranje snažnih bujica i odrone zemljišta u obe države, u kojima je proglašeno vanredno stanje.

Agata je prva tropska oluja u ovoj sezoni, i tokom prelaska kopna je oslabila. Uprkos tome, obilne padavine koju je Agata nanela, ugrožavaju useve kafe, koja je u ovom delu Centralne Amerike najvažnija poljoprivredna kultura.

Tropska oluja Agata sezonu uragana nastalih na Pacifiku je otvorila obilnim padavinama koje su u Centralnoj Americi izazvale smrt više desetina ljudi.

Bujice su pokrenule više stotina klizišta samo u Gvatemali. Tome je prethodilo višednevno natapanje zemljišta kišom koje je prethodila naletu Agate na kopno.

U centralnim predelima Gavetmale je evakusiano više od 80 hiljada stanovnika.

Uprkos naporima spasilaca da iz mulja izvuku što više tela žrtava, njihov rad onemogućava uporna kiša.

U susednom Salvadoru, ostaci tropske oluje Agata su izazvali sličnu štetu - kiša je pokrenula preko 100 klizišta.

Reka Paz u Salvadoru se izlila iz svog korita i ugrozila brojne stanovnike. Silina kojom je Agata naletela na kopno je glavni uzrok velikom broju žrtava.

“Voda je počela da nadolazi oko ponoći, ali se sve dogodilo tako brzo. Dok smo mi shvatili da je stigla voda, bila je visoka već više od metar”, rekao je stanovnik Garita Palmera, Migel Duran.

Osim velikog danka u ljudskim žrtvama, Gvatemala i Salvador trpe ogromnu štetu i zbog uništenih useva.

Potopljene su plantaže banane i kafe, najvažnijih poljoprivrednih proizvoda u Centralnoj Americi.

Uništeni putevi dodatno otežavaju posao spasilaca.

“Pokušavamo da priđemo čamcima i tako izvučemo ugrožene. Ako se vremenske prilike poprave, moći ćemo da priđemo i helikopterima.To je sada neizvodljivo”, rekao je kapetan mornarice El Salvador, Giljermo Himenez.

Količina padavina predstavlja pravu opasnost: u Gvatemali je ukupna zapremina po kvadratnom metru dostigla zapanjujućih jedan metar, što je rekord nezabeležen od sredine prošlog veka.

Ostaci Tropske oluje Agate nastavljaju da ugrožavaju i južne predele Meksika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: