IAEA: Iran nabavio 2 tone uranijuma

Iran je prikupio više od dve tone obogaćenog uranijuma, saopštila Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Izvor: Beta
Podeli

Zapad je zabrinut da Iran razvija nuklearno oružje, a dve tone uranijuma su dovoljne za pravljenje dve nuklearne bojeve glave.

Teheran tvrdi da nuklearni program razvija za mirnodopske svrhe, a ne radi pravljenja oružja. Pet stalnih članica SB UN - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija - podržalo je nacrt rezolucije o sankcijama Iranu zbog odbijanja da prestane da obogaćuje uranijum.

U izveštaju IAEA navodi se da je to telo UN "ostalo zabrinuto zbog mogućeg postojana neobelodanjenih nuklearih aktivnosti u Iranu koje se tiču organizacija povezanih s vojskom, uključujući aktivnosti povezane s razvijanjem nuklearnog tovara za projektile".

Iran je sedam meseci odbijao sporazum prema kojem bi dao 1.200 kilograma niskoobogaćenog uranijuma Rusiji i Francuskoj a zauzvrat dobio gorivo za istraživačke reaktore.

Zapad je podržao taj sporazum, jer bi njime Iran dao većinu svog obogaćenog uranijuma koji je proizveo, a ostalo bi mu manje od 1.000 kilograma tog materijala koji se može unaprediti za potrebe nuklearne bombe.

Iran je ovog meseca prihvatio da isporuči uranijum, ali se ocenjuje da je sporazum sada neprihvatljiv za Zapad.

U izveštaju IAEA se navodi da je Iran obogatio 2.427 kilograma uranijuma za još tri odsto, što znači da bi, i ako bi isporučio 1.200 kilograma, i dalje imao dovoljno materijala na nuklearno oružje.

strana 1 od 235 idi na stranu