"Evropi potrebna fiskalna unija"

Strazbur -- Predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše izjavio da je Evropi potrebna fiskalna unija, da bi kontrolisala javne finansije u evrozoni.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema Trišeu, to je najbolji odgovor na krizu državnih dugova.

U intervjuu francuskom dnevniku "Mond", on je rekao da bi trenutno stanje moglo da opravda uvođenje neke vrste "kontrole i nadzora" javnih finansija evropskih vlada, prenele su agencije.

"Mi smo monetarna unija. Sad nam je potreban ekvivalent fiskalne unije da bismo nadgledali kako zemlje upravljaju javnim finansijama", ocenio je Triše.

On je rekao da ne shvata otpor koji je izazvao predlog Evropske komisije po kome bi zemlje evrozone bile dužne da predloge budžeta dostavljaju na uvid ostalim članicama, pre nego što ih usvoje njihovi parlamenti.

"Podržavam taj predlog Komisije", rekao je Triše i dodao da smatra da je on potpuno usklađen sa ciljem da se unapredi upravljanje u evrozoni, kojoj je neophodno da radikalno poboljša kontrolu fiskalne politike svojih članica.

Svet

Sednica SB zbog izraelskog napada

Istanbul, Ankara, Brisel, Tel Aviv, Teheran -- SB UN sazvao hitnu sednicu zbog napada izraelskih komandosa na humanitarni konvoj za Gazu, kada je prema izraelskim izvorima poginulo devetoro putnika.

Svet ponedeljak 31.05. 23:33 Komentara: 126

Počeo samit EU-Rusija

Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali se u Rostovu na Donu.

Svet ponedeljak 31.05. 21:57 Komentara: 0

Osude napada na humanitarni konvoj

Kampala, Brisel, Nakara, Teheran -- Generalni sekretar UN osudio izraelski napad na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć. EU traži istragu. Turska povukla ambasadora iz Izraela.

Svet ponedeljak 31.05. 17:34 Komentara: 6

Pakistan: Ubijena 42 talibana

Kaladža -- Pakistanski borbeni avioni napali su uporišta talibana u regionu Orakzai, na severozapadu Pakistana, i ubili 42, a ranili 18 talibana, saopštili su zvaničnici.

Svet ponedeljak 31.05. 15:47 Komentara: 0
strana 1 od 235 idi na stranu