Komisija za istragu o pedofiliji

Vatikan -- Vatikan sastavio komisiju koja će sprovesti zvaničnu istragu o pedofiliji među sveštenicima Rimokatoličke crkve u Irskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli

Istragu, koja će početi na jesen, predvodiće dvojica kardinala i trojica nadbiskupa iz Velike Britanije, SAD i Kanade.

Papa Benedikt XVI najavio je istragu u martu, u pismu upućenom irskom narodu o pedofilskom skandalu u njihovoj zemlji, zbog koga su tri irska biskupa podnela ostavku.

U saopštenju Vatikana navedeno je da će istraga prvo početi samo u četiri biskupije, a onda će se postepeno proširiti i na druge biskupije, javio je Rojters.

Vatikan je naveo da želi da odgovori "adekvatno na situaciju izazvanu tragičnim slučajevima zlostavljanja dece koje su počinili sveštenici i povede crkvu u Irskoj u duhovnu i moralnu obnovu".

Irska vlada je prošle godine objavila izveštaj u kome su izneti dokazi o rasprostranjenoj pedofili sveštenika u dablinskoj nadbiskupiji u periodu od 1975. do 2004. godine i zataškavanju ovog zločina unutar crkve.

U izveštaju je, na primer, navedeno, da je jedan sveštenik priznao kako je zlostavljao više od 100 dece, a drugi da je više od 25 godina svake dve nedelje zlostavljao po jedno dete.

Svet

Sednica SB zbog izraelskog napada

Istanbul, Ankara, Brisel, Tel Aviv, Teheran -- SB UN sazvao hitnu sednicu zbog napada izraelskih komandosa na humanitarni konvoj za Gazu, kada je prema izraelskim izvorima poginulo devetoro putnika.

Svet ponedeljak 31.05. 23:33 Komentara: 126

Počeo samit EU-Rusija

Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali se u Rostovu na Donu.

Svet ponedeljak 31.05. 21:57 Komentara: 0

Osude napada na humanitarni konvoj

Kampala, Brisel, Nakara, Teheran -- Generalni sekretar UN osudio izraelski napad na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć. EU traži istragu. Turska povukla ambasadora iz Izraela.

Svet ponedeljak 31.05. 17:34 Komentara: 6

Pakistan: Ubijena 42 talibana

Kaladža -- Pakistanski borbeni avioni napali su uporišta talibana u regionu Orakzai, na severozapadu Pakistana, i ubili 42, a ranili 18 talibana, saopštili su zvaničnici.

Svet ponedeljak 31.05. 15:47 Komentara: 0
strana 1 od 235 idi na stranu