Pakistan: Ubijena 42 talibana

Kaladža -- Pakistanski borbeni avioni napali su uporišta talibana u regionu Orakzai, na severozapadu Pakistana, i ubili 42, a ranili 18 talibana, saopštili su zvaničnici.

Izvor: Tanjug
Podeli

Bombarderi su gađali utvrđenja talibana u tri oblasti regiona Orakzai, gde je vojska proteklih sedmica intenzivirala napade.

Portparol talibana Hafiz Said potvrdio je da se napad dogodio, ali tvrdi da u njemu nije bilo žrtava, zato što su bombardovane samo napuštene kuće, preneo je Rojters.

Pakistanska vojska tvrdi da je u proteklih nekoliko sedmica ubijeno nekoliko stotina talibana u Orakzaiju, ali to nije potvrđeno iz nezavisnih izvora.

Pakistan se, posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, pridružio kampanji protiv talibana, koju predvode SAD.

Pakistanske snage bezbednosti počele su pre godinu dana niz ofanziva i uspele su da očiste od talibana dolinu Svat, koja se nalazi severozapadno od prestonice Islamabada, i Južni Vaziristan i Badžaur, pored granice sa Avganistanom.

Vojska je proteklih sedmica preusmerila pažnju na regione Orakzai i Hiber, gde je utočište pronašao veliki broj talibana koji su tamo prebegli iz područja u kojima su izvedene prethodne ofanzive.

Svet

Sednica SB zbog izraelskog napada

Istanbul, Ankara, Brisel, Tel Aviv, Teheran -- SB UN sazvao hitnu sednicu zbog napada izraelskih komandosa na humanitarni konvoj za Gazu, kada je prema izraelskim izvorima poginulo devetoro putnika.

Svet ponedeljak 31.05. 23:33 Komentara: 126

Počeo samit EU-Rusija

Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali se u Rostovu na Donu.

Svet ponedeljak 31.05. 21:57 Komentara: 0

Osude napada na humanitarni konvoj

Kampala, Brisel, Nakara, Teheran -- Generalni sekretar UN osudio izraelski napad na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć. EU traži istragu. Turska povukla ambasadora iz Izraela.

Svet ponedeljak 31.05. 17:34 Komentara: 6
strana 1 od 235 idi na stranu