Preporuke za integracije Kosova

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček u Beču je predstavila preporuke EU i kosovskim vlastima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

14:55

Default images

Ona je taj dokument sačinila zajedno sa ekspertima i predstavnicima kosovskog civilnog društva, da bi Kosovo dobilo jasnu evropsku perspektivu.

"Radim na izveštaju o kojem treba da raspravlja Evropski parlament u julu. Sutra ću ovaj dokument, koji sam izradila sa ekspertima sa Kosova predstaviti i u Briselu", najavila je Lunačekova na konferenciji za štampu.

Ona je rekla da je za nju najvažnije da se jasno stavi do znanja da je cilj evropska integracija Kosova, iza čega treba jasno da stane Evropski parlament.

"Moramo raditi protiv izolacije građana Kosova u viznoj liberalizaciji. Zahtevam da se dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom odmah pokrene. Bila sam razočarana da Evropska komisija to nije preporučila prošle nedelje, dodala je Lunačekova.

U dokumentu predstavljenom u Beču je osam preporuka za politiku EU prema Kosovu. U preporukama se zahteva okončanje "getoizacije Kosova", time što bi se započeo dijalog o viznoj liberalizaciji.

Drugi zahtev je da od 2011. počne proces analize od EU, koji treba da vladi postavi jasne zadatke koje treba da ispuni na putu punopravnog članstva u Uniji.

Dalje se ističe da se moraju podržati aktuelne aktivnosti Euleksa i nastaviti istrage u vezi borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, šaljući jasnu poruku da niko nije iznad zakona.

Pored toga, navodi se da Euleks mora da uvede novi mehanizam nadziranja, uključujući kriterijume koji je moguće dostići, a traži se i reorganizacija prioriteta Euleksa i fokusiranje na sever Kosova.

Vašington i EU moraju naći zajednički stav prema Kosovu, navedeno je u dokumentu.

Kada je reč o predstojećoj odluci Međunarodnog suda pravde preporučuje se da se iskoriste mogućnosti posle odluke da se uveri preostalih pet članica EU da priznaju Kosovo.

Poslednja preporuka jeste da se mora jasno staviti do znanja da su nezavisnost i aktuelne granice ireverzibilne i da je neophodno da se pronađe rešenje za odnose između Beograda i Prištine.

Lunačekova je naglasila da, prema njenom, a i prema mišljenju većine u Evropskom parlamentu, neće biti novih pregovora o statusu Kosova.

Radimo na tome da preostalih pet članica priznaju nezavisnost Kosova, navela je ona.

U izradi preporuka učestvovali su samo predstavnici kosovskih nevladinih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: