"Promeniti pristup na Kosovu"

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković nije iznenađen reakcijom Albanaca na Kosovu zbog održavanja lokalnih izbora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

12:41

Default images

On je u "Kažiprstu" rekao da međunarodna zajednica mora da promeni pristup kada je reč o rešavanju statusa Kosova, jer se dosadašnji način rešavanja problema pokazao kao neuspešan.

Ističući da se "mora učiniti nešto drugačije", Marković je rekao da nije iznenađen takvom vrstom reakcije Albanaca, jer se nasilje na Kosovu sporadično događa u proteklih 10 godina.

Prema njegovim rečima, Srbija nudi razgovore o tome i očekuje odluku Međunarodnog suda pravde, jer sadašnje stanje ne valja, a karakterišu ga, uglavnom, sukobi, kriminal, korupcija, nepoštovanje ljudskih prava i mnoge rane iz prošlosti.

Ministar je istakao da protekli izbori na Kosovu nisu nikakva provokacija, jer Srbi imaju pravo da se organizuju da bi se uspostavila lokalna samouprava za šta su jedini način lokalni izbori.

Srbi na Kosovu izborima dobijaju demokratski izabranu lokalnu vlast da bi se omogućilo organizovanje elementarnih stvari, počev od komunalnih delatnosti, osnovnog školstva do zdravstva, koji su u nadležnosti lokalne samouprave, podsetio je Marković.

On je rekao da Vlada Srbije ima nameru da traje do kraja mandata, odnosno do izborne godine i da se "niko ne priprema za izbore".

Upitan o smanjenju broja zaposlenih u državnoj administraciji, Marković je odgovorio da su odlukom vlade to pitanje i primena zakona u nadležnosti ministarstava ekonomije i finansija, izrazivši uverenje da će taj plan biti realizovan.

Marković je precizirao da je u državnoj upravi zaposleno oko 28.000 ljudi, da je pre sedam godina bilo samo 1.340 manje nego danas i da su se u proteklih sedam godina "neke funkcije multiplikovale na nivou države, tako da će taj posao generalno ići teško".

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu je naveo da 63 opštine u Srbiji, odnosno oko trećine uopšte nisu sposobne da se izdržavaju i da su ekonomski nesposobne da opstanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: