Da li su vođe navijača kriminalci?

Pojedini kriminalci svoje saradnike traže na tribinama stadiona, pa se angažuju u navijačkim grupama u nameri da postanu vođe i privuku mlade.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 31.05.2010.

09:08

Default images

Često uspevaju u tome, a posledica je porast nasilja na tribinama, ali i van stadiona.

O tome svedoče i ranjavanje navijača na severu “Marakane”, ubistvo Francuza Brisa Tatona, simpatizera Tuluza, ali i pretnje novinarki Brankici Stanković, autorki “Insajdera”, koja pola godine ima pratnju policije.

Brankica Stanković i dalje živi u opsadnom stanju. U izjavi za “Blic” kaže da živi u uslovima u kojima novinar ne može da radi svoj posao jer “gde god ide, mora da ide sa obezbeđenjem”.

“Tražila sam da mi se ukine obezbeđenje upravo zbog toga što ja nemam svest da mi je bezbednost ugrožena. Obaveza države jeste da štiti sve građane, ali je isto tako obaveza da suštinski reši problem navijača huligana”, kaže Stankovićeva i dodaje da je trenutno onemogućena da radi, ali da to ne znači da je kraj emisije “Insajder” na TV B92.

Posle pretnji upućenih Stankovićevoj na stadionu Partizana, istina, uhapšeno je 11 navijača crno-belih, kao i nekolicina njih koji su pretnje uputili preko društvene mreže “Fejsbuk”.

Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja petorice navijača, dok je šestoricu sud oslobodio.

Još jedan osumnjičeni Miloš Radisavljević Kimi, jedan od vođa navijača Partizana, uhapšen je pre desetak dana nakon što se pojavio na poslednjem večitom derbiju.

Direktor policije Milorad Veljović je, posle njegovog pojavljivanja na stadionu Partizana, rekao da je “napravljen pravni vakuum” i da policija nije imala osnov da ga uhapsi, ali su mu ubrzo posle toga, po nalogu tužilaštva, stavljene lisice na ruke.

I dok policija čuva novinarku, istovremeno traga za Đorđem Prelićem, optuženim za ubistvo Brisa Tatona, ali i za Radetom Dunjićem, osumnjičenim da je na severnoj tribini “Marakane” ranio Zvezdinog navijača.

Prelić je i pre ubistva imao podebeo dosije, osuđen je zbog prodaje droge, ali kaznu nije odležao.

Bio je predvodnik hajke na navijače iz Francuske prošlog septembra i dok je on uspeo da pobegne, uhapšeno je 14 mladića kojima je izdavao naređenja.

U policiji kažu da je on jedan od onih kriminalaca koji se borio za prevlast među mladim navijačima i iskoristio njihovu želju za dokazivanjem. Tim mladićima sada preti maksimalna kazna zatvora.

“Vođe organizuju kavgu, tuču, pa se povuku i sa strane gledaju rasplet. Tako se prave naslednici Uroša Mišića, koji je nedavno osuđen na deset godina zatvora zbog napada na žandarma na utakmici Zvezda - Hajduk iz Kule. Tako formirane nasilničke grupe vođe koriste za svoje kriminalne aktivnosti van stadiona, za rasturanje droge ili razbojništva”, kažu u policiji.

Sagovornik “Blica”, vođa navijačke grupe jednog od večitih rivala, napominje da ni oni sami ne mogu da se izbore sa onim ljudima “kojima je cilj izazivanje nereda, a ne bodrenje omiljenog kluba”.

“Mnogo toga se promenilo u odnosu na navijanje pre 20 godina. Nekada su svi navijači i vođe bili zajedno sa ciljem da navijanjem nadjačaju rivale, a zajednički “neprijatelj” bila im je policija. Bilo je nezamislivo da se međusobno tuku navijači istog kluba. Ali sada se to promenilo. Na tribinama se uz grupe za navijačku koreografiju formiraju i grupe za nasilje. Ove druge kontrolišu vođe, koji su među navijačima samo zbog nasilja i kriminala. Pripadnost klubu im nije bitna. Tako je Đorđe Prelić promenio nekoliko klubova. Borio se za prevlast među navijačima u Zvezdi, OFK Beogradu, Radu i, na kraju, u Partizanu. Tome komentar nije potreban", kaže naš sagovornik koji nas je zamolio da ga predstavimo kao “pripadnika stare garde”.

On dodaje da je ovde reč o budalama sa kojima ni starije vođe ne mogu da izađu na kraj.

“Šta ja treba da radim? Da se bijem sa njima na tribinama? Pa, ja imam dvoje dece i sređen život. Kriminalci moraju da budu sklonjeni iz fudbala, a zna se da je to posao policije i pravosuđa. Takve vođe su, po pravilu, u senci i o njima javnost nije obaveštena”, kaže ovaj vođa navijača.

I dok je Đorđe Prelić uspeo da pobegne, pojedine vođe navijača, protiv kojih su podnošene prijave zbog raznih krivičnih dela, konačno su došle pod udar zakona.

Velibor Dunjić, stariji brat Radeta Dunjića, nedavno je osuđen na osam godina zatvora zbog pokušaja ubistva.

I Dražen Dragaš, takođe jedan od vođa navijača Zvezde, osuđen je na dve godine zatvora zbog posedovanja oružja.

Zanimljivo je da je Dragaš bio i član skupštine Zvezde, u kojoj je pored njega bilo još 18 navijača.

Izbor navijača u skupštinu FK Crvena zvezda nije najpreciznije definisan klupskim aktima, rečeno nam je u udruženju “Delije sever”, koje je od 1989. objedinilo sve navijačke grupe kluba sa “Marakane”. Otuda i ne postoji mogućnost utvrđivanja ko sve ulazi u najvažnije klupsko telo.

Za razliku od večitog rivala, u Partizanu traže pismeni dokaz da član skupštine nije pod istragom.

“Odluka o njihovom izboru prepuštena je navijačima, od kojih uvek tražimo da to budu osobe bez sporne prošlosti, odnosno policijskog dosijea”, kaže Darko Grubor, generalni sekretar Partizana.

U policiji i pravosuđu kažu da je broj vođa navijača protiv kojih se vode postupci zbog mnogobrojnih krivičnih dela veći od poznatog, ali da su, do pravosnažnosti presuda protiv njih, ti podaci nedostupni javnosti.

Osuđene i optužene vođe navijača

Velibor Dunjić (Crvena zvezda)

Nedavno osuđen na osam godina zatvora zbog pokušaja ubistva. Uhapšen je u Švedskoj po poternici Srbije, a u domovini je protiv njega podneto dvadesetak prijava zbog raznih krivičnih dela.

Dražen Dragaš (Crvena zvezda)

Osuđen na dve godine zatvora zbog nošenja oružja. Prethodno su protiv njega podnete prijave zbog prodaje droge, nasilničkog ponašanja, razbojništva, ali zbog toga nije pravosnažno osuđivan.

Đorđe Prelić (Partizan)

Optužen za ubistvo Brisa Tatona. Protiv njega je podneto više od 20 krivičnih prijava, a 2003. osuđen je na šest meseci zbog droge. U ostalim slučajevima optužnice su odbačene ili su postupci odugovlačeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: