“EU zajednički interes regiona“

Evropska perspektiva je zajednički interes zemalja regiona i zbog toga je važna regionalna saradnja, kaže šef Delegacije EU u Hrvatskoj Pol Vandoren.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

15:09

Default images

On je na okruglom stolu "(Buduće) članstvo Hrvatske u EU - pogled u region, pogled iz regiona", rekao da je Hrvatska ključni faktor stabilnosti u regionu.

Vandoren kaže da Hrvatska ima važnu ulogu za put ostalih zemalja jugoistoka Evrope u evropske integracije, pa im već sada pruža pomoć.

U radu skupa, u organizaciji zadužbine Hajnrih Bel, učestvuju stručnjaci Hrvatske, Srbije i BiH, kao i iz Berlina i Brisela.

"Upravo je evropska perspektiva zemalja regiona doprinela normalizaciji odnosa u regionu, a evropski partneri tu perspektivu nikad ne bi smeli dovesti u pitanje", rekla je pomoćnica savetnika hrvatskog predsednika za spoljnu politiku Mirjana Mladineo.

Hrvatska svoje iskustvo stavlja na raspolaganje, jer to iskustvo može susedima da posvedoči kako se jedno društvo prihvatanjem tekovina EU može promeniti, što na kraju donosi dobrobit i društvu i svakom građaninu, rekla je ona.

Mladineo je naglasila važnost komunikacione strategije jer građani tek kad su u potpunosti obavešteni o svemu što donosi EU mogu doneti ispravnu odluku.

"Konačni cilj transformacije je da standardi, kriterijumi i vrednosti EU postanu način života svih građana", rekla je ona.

Predstavnik nemačke ambasade u Hrvatskoj Andreas Hak je istakao da evropski partneri smatraju dobrodošlim što Hrvatska pruža ruku zemljama u regionu i što stalno ponavlja kako neće otežavati ulazak svojim susjedima.

On je podsetio na Sloveniju "koja nije bila kooperativna i koja je bilateralno pitanje postavljala kao prepreku hrvatskom pristupanju", dodavši da "to nije ponašanje za koje druge zemlje članice žele da se ponovi".

Na okruglom stolu raspravlja se o mogućim implikacijama članstva Hrvatske u EU na jugoistočnu Evropu i regionalnoj saradnji kao instrumentu integracije s Unijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: