Fratini: Sagledati napredak Balkana

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini kaže da je došlo vreme da se sagleda napredak zapadnog Balkana ka EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

13:21

Default images

Fratini kaže da je potrebno u Briselu održati živom opredeljenost za dalje proširenje Unije.

Rešavanje problema u BiH je prioritet međunarodne zajednice i zato je bitno što se sastanak EU - zapadni Balkan održava u Sarajevu, gradu od izuzetnog simboličkog značaja, rekao je Fratini.

On je u intervjuu sarajevskom "Avazu", uoči samita EU o zapadnom Balkanu, 2. juna, rekao da je došlo vreme da se sagleda napredak regiona ka EU.

Fratini je sa šefom španske diplomatije Migelom Anhelom Moratinosom (Miguel Angel) bio jedan od inicijatora ovog skupa.

"Špansko predsedavanje EU prepoznalo je važnost ove ideje deset godina nakon zagrebačkog samita. Potrebno je u Briselu održati živom opredeljenost za dalje proširenje Unije. Uz to, građani ove regije treba da imaju jasnu percepciju o spremnosti Unije da prihvati nove članice", rekao je Fratini.

Šef italijanske diplomatije poručio je da građani BiH moraju shvatiti da je napredak prema članstvu u EU važna prilika za reformu njihovih institucija i uvođenje funkcionalnih i modernijih procesa donošenja odluka.

Dijalog s Briselom znači i imati na raspolaganju administrativni aparat koji je u stanju da da konkretne odgovore, rekao je Fratini.

On je kazao da izbliza prati razvoj političke situacije u BiH i da je ova tema predmet čestih susreta i razmena mišljenja među njegovim evropskim kolegama i kolegama iz ostalih zemalja koje su angažovane u regiji.

"Voleli bismo da možemo primetiti neki veći napredak u reformama. Ali, razumem da u izbornoj godini nijedna demokratska država ne može s lakoćom izmeniti svoj ustavni poredak", rekao je Fratini.

On je kazao da se lično zalaže za liberalizaciju viznog režima za zapadni Balkan i poručio da građani BiH mogu biti sigurni da će do liberalizacije doći u ovoj godini, jer su preostali još samo neki proceduralni koraci u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: