Kacin: Put u EU zavisi od kandidata

Poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin rekao da u EU još uvek postoji prostor za širenja, ali da EU neće ublažiti svoje kriterijume.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

21:09

Default images

Kacin je rekao da su države-kandidati same najodgovornije za dinamiku procesa približavanja EU

Na prvom susretu voditelja reformskih procesa zapadnog Balkana i stručnjaka za finansiranje projekata EU, održanom Briselu, kom su prisustvovali i evropski poslanici, govorilo se i o konkretnim pitanjima i izazovima za države zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi.

Tom prilikom je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin upozorio države zapadnog Balkana na aktuelne probleme denacionalizacije i privatizacije, koje utiču na njihovo pridruživanje EU.

Jelko Kacin je pozdravio najave usvajanja Zakona o denacionalizaciji u Srbiji, rekavši da će rešavanja tih problema i ubrzavanje procesa privatizacije doprineti uspostavljanju vladavine prava.

Kacin je naglasio da u EU još uvek postoji prostor za širenja, ali da EU neće ublažiti svoje kriterijume, zbog čega su države same najodgovornije za dinamiku procesa približavanja EU.

Ovom prilikom je, Jelko Kacin, kao dobar primer naveo Tursku, pohvalivši njenu aktivnu ulogu u stabilizaciji zapadnog Balkana, u kom svetlu vidi i najavu učešća Turske na ministarskoj konferenciji EU-zapadni Balkan, u Sarajevu, 2. juna.

"Uz prisutnost turskog ministra spoljnih poslova je teško zamisliti odsustvo srpskog ili kosovskog ministra", rekao je Jelko Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: