Tadić: Istinom do pomirenja

Za Srbiju je pomirenje u regionu imperativ, a Deklaracija o Srebrenici pokazatelj je posvećenosti ponovnom upostavljanju poverenja, kaže predsednik Boris Tadić.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 30.05.2010.

23:34

Default images

"Za nas izmirenje predstavlja moralni imperativ, a da bi se do njega došlo mora se reći istina zasnovana na činjenicama, rekao je Tadić "Novostima".

On je naglasio da izmirenje shvatamo i kao kategoričku osudu i distanciranje od zločina pojedinaca, koji su lažno tvrdili da deluju u naše nacionalno ime, kao i od politike koja je podržavala nasilje i mržnju.

Predsednik Tadić je ukazao da je preuzimanjem inicijative u procesu regionalnog izmirenja, Srbija otvorila vrata ostalima, čvrsto verujući da zajedno možemo da izgradimo sigurnu i prosperitetnu budućnost za sve građane, na našem zajedničkom putu ka Evropskoj uniji.

Prema njegovoj oceni, Srbija je donoseći Rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici pokazala hrabrost i istorijsku zrelost.

"Ali, tokom građanskih ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, sve strane u sukobu činile su užasne zločine, zato se nadamo da će i skupštine drugih zemalja našeg regiona smoći snage da se suoče sa istinom i osude zločine prema nevinim sprskim žrtvama", kazao je Tadić.

"Prihvatanje svog dela odgovornosti za ono što se desilo u prošlosti, sastavni je deo demokratskog jačanja svake zemlje. To je neizostavan korak u unapređivanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu", naglasio je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: