Tihić vs Silajdžić o Dobrovoljačkoj

Lider SDA Sulejman Tihić uzburkao strasti u Sarajevu izjavom da se 1992. Dobrovoljačkoj ulici dogodio zločin nad pripadnicima JNA.

Izvor: B92

Nedelja, 30.05.2010.

17:45

Default images

"Najoštrijom osudom" te izjave danas se oglasio i kabinet predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića.

Dok je Tihić danas u RS, zajedno sa Ivom Josipovićem i Miloradom Dodikom odavao počast ratnim žrtvama sva tri naroda u BiH, Silajdžićev kabinet je konstatovao da se Tihić u oceni događaja u Dobrovoljačkoj poneo kao advokat Srbije u procesu protiv Ejupa Ganića.

Ratni član predsedništva BiH Ganić je u Londonu uhapšen po srpskoj poternici zbog zločina u Dobrovoljačkoj, a o njegovom izručenju Srbiji sud će odlučivati početkom jula.

Silajdžićev kabinet smatra da "postoji opasnost da srbijanska strana iskoristi navode SDA i njenog lidera u tom postupku, sa tvrdnjom da čak i najbrojnija stranka u Parlamentarnoj skupštini BiH, čiji svi poslanici dolaze iz reda bošnjačkog naroda, smatra da se u Dobrovoljačkoj ulici dogodio zločin", prenela je agencija Fena.

Rijaset Islamske zajednice u BiH optužio je ranije Tihića da je "ubačeni čovek" u redovima SDA. koji radi za Srbe, i pozvao ga da povuče izjavu o Dobrovoljačkoj.

Tihić je odgovorio da je više puta rekao da je uveren da vojni i politički vrh BiH nije odgovoran za kršenje Medjunarodne konvencije o ratovanju u tom slučaju, ali i da se u Dobrovoljačkoj dogodio zločin, što je konstatovano i na sednici Predsedništva RBiH, kojom je predsedavao tadašnji bošnjački lider Alija Izetbegović.

Kabinet reis ul uleme bi trebalo da zna da je, prema svim verskim načelima, ubistvo nevinog čoveka zločin, odnosno da ko ubije jednog nevinog čoveka, kao da je pobio celo čovečanstvo, neveo je u odgovoru Tihić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: