Praistorijske dečje igračke

Arheolozi Muzeja Vojvodine u saradnji sa forenzičarima MUP-a otkrili su da su pojedini predmeti iz muzeja u stvari praistorijske dečje igračke.

Izvor: B92

Subota, 29.05.2010.

17:33

Default images

Novosadski forenzičari su utvrdili da su na nekim od brojnih minijaturnih predmeta iz fundusa Muzeja Vojvodine dečji otisci prstiju.

Zahtev za njihovu ekspertizu stigao je iz Muzeja kako bi se rešila misterija namene tih predmeta. Sve ukazuje na to da je reč o praistorijskim dečjim igračkama.

Analizirajući minijaturne keramičke predmete, koji su stari nekoliko hiljada godina, arheološkinja Muzeja Vojvodine Lidija Balj pronašla je na nekima od njih otiske prstiju.

U nameri da otkrije o kakvim otiscima je reč i da utvrdi njihovu svrhu koja je dugo bila nepoznata ona je predmete odnela u novosadsku policiju na forenzičku analaizu.

“Na moje oduševljenje oni su prihvatili saradnju i izvršili analize i pri tom utvrdili da je jedan od njih napravilo dete. To je bio krunski dokaz za moju tezu da je reč o praistorijskim dečijim igračkama”, kaže Lidija Balj.

Ovi predmeti dugo su bili misterija za arheologe koji se nisu slagali oko toga čemu oni služe. Male dimenzije i činjenica da je reč o kopijama predmeta korišćenih u svakodnevnom životu nisu bili dovoljni da se dokaže njihova namena.

Naša sagovornica kaže da su arheolozi i dalje podeljeni u vezi sa njihovom namenom, ali ona veruje da je ta misterija ipak razrešena.

Ovi predmeti i ranija istraživanja pokazuju kako se mi i naši davni preci i ne razlikujemo previše.

“Ono što se meni čini i što mogu da kažem na osnovu svojih istraživanja jeste da se naš život i naš odnos prema deci ne razlikuje mnogo od odnosa koji su ljudi u davnini imali prema svojoj deci”, kaže Lidija Balj.

Sami forenzičari, čiji posao je gotovo uvek u vezi sa prestupnicima i krivičnim delima, bili su pomalo iznenađeni kada su im arheolozi doneli svoje eksponate na analizu.

Prihvatili su izazov i kažu da su, kada je počeo njihov rad na eksponatima, radili kao i sa svakim drugim dokazom koji analiziraju.

“Rad se razlikovao samo po naročitoj pažnji koju smo primenili prilikom obrade tih predmeta zbog toga što smo shvatili da su to muzejski eksponati i da ih ne treba oštetiti. Što se tiče ostalog rada to je bila samo rutina”, kaže šef odseka Nacionalnog kriminalističkog centra u Novom Sadu MUP-a Marko Milivojević.

Rezultat saradnje Muzeja Vojvodine i policije je, osim izveštaja o analiziranim predmetima, i muzejska izložba Arheolog kao detektiv koja je nedavno postavljena u Muzeju Vojvodine.

Posetioci koji obiđu izložbu mogu videti kako su arheolozi nekada radili, ali i kako to izgleda sada, u saradnji sa stručnjacima iz drugih oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: