Poboljšati izveštavanje o zdravstvu

Predstavnici Ministarstva zdravlja i novinarskih udruženja razgovarali o radnoj verziji preporuka za izveštavanje medija o medicini.

Izvor: B92

Subota, 29.05.2010.

17:10

Default images

Na sastanku sa predstavnicima NUNS-a i UNS-a istaknuto je da je potrebno podizanje standarda u izveštavanju o zdravstvu, saopšteno je iz Ministarstva.

Državna sekretarka Nevena Karanović i pomoćnik ministra Ivan Mišić razgovarali su sa predsednicima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS) Đorđem Vlajićem i Ljiljanom Smajlović.

Predsednici novinarskih udruženja, kako je navedeno, kazali su da je podizanje standarda u izveštavanju o zdravstvu potrebno.

"Uvereni smo da će novinarska udruženja na najbolji mogući način preduzimati dalje aktivnosti na unapređenju izveštavanja o zdravstvu, a Ministarstvo zdravlja i dalje će biti partner u tom poslu", istaknuto je u saopštenju Ministarstva.

Iz tog ministarstva su podsetili da je u oktobru prošle godine pokrenuta inicijativa za izradu "Preporuka za izveštavanje medija o medicini", sa ciljem da se unapredi ta oblast, a da je nacrt dokumenta izradila radna grupa, koju su činila tri novinara i dva lekara.

"Pri izradi konsultovani su predstavnici Lekarske komore Srbije, Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije, Etičkog odbora Srbije, partneri koji prate oblast borbe protiv HIV u Srbiji, Republička stručna komisija za mentalno zdravlje, a u procesu konsultacija UNS i NUNS su prepoznali potrebu za ovakvim dokumentom i podržali inicijativu za njegovu izradu", stoji u saopštenju.

NUNS je ranije zatražio novu javnu raspravu o Nacrtu preporuka, koji je već na prvom javnom predstavljanju izazvao burna reagovanja novinara, i pozvao Ministarstvo zdravlja i članove radne grupe da što pre zakažu debatu kako bi se tekst Preporuka izmenio i poboljšao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: