Prvi festival "Bosi Fest"

Beograd -- "Bosi Fest“, pvi međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, biće održan u naredna tri dana u Domu Sindikata i na Trgu Nikole Pašića.

Izvor: B92
Podeli

Sa podnaslovom "Nevidljive razlike i vidljive sličnosti" cilj festivala je da kroz umetnički program prikaže šta sve osobe sa invaliditetom mogu i šta rade.

Bosi festival inicirali su i organizovali ljudi sa svim oblicima invaliditeta u nameri da svoja iskustva i život podele sa svima.

Za uključivanje osoba sa invaliditetom u društvo nije dovoljno da budu angažovana samo njihova udruženja i institucije.

"Festival je važan zato što je ovo prvi festival ovog tipa. Međunarodni je festival veza za osobe sa invaliditetom i iz tog razloga što ćemo preikazati šta sve osobe sa invaliditetom mogu da urade, na koje sve probleme nailaze i pre svega prikazati kreativnost osoba sa invaliditetom“, objašnjava direktor festivala Darko Ivić.

"Za sve građane Beograda je značajna inkluzija, uključivanje naših sugrađana koji su lica sa invaliditetom, Beograđana i naših sugrađana koji su u kolicima. Ovaj festival je iz tog razloga značajan događaj. To je filmski festival ali sa mnogobrojnim pratećim manifestacijama“, navodi potpredsednik Skupštine Beograda Zoran Alimpić.

Filmovi koji će u naredna tri dana biti prikazani stvorile su osobe sa invaliditetom, bilo kao filmski umetnici ili akteri kroz čije životne priče nas umetnici vode.

"Bosi festival“ podrazumeva i umetničke radionice, predstave, izložbe, koncerte i sajam rukotvorina.

"Da bi građani bili pravilno informisani i da bi formirali pravilno svoje mišljenje, mogu ga formirati ili na osnovu iskustva ili na osnovu predrasuda. Upravo je ovaj festival, namenjen životu i temama osoba sa invaliditetom, može da pomogne u tome da naša mišljenja formiramo na osnovu iskustava i da zajedno radimo na poboljšanju života osoba sa invaliditetom“, kaže pomoćnik ministra za socijalna pitanja Vladimir Pašić.

U Srbiji i dalje ne postoji baza podataka o broju osoba sa invaliditetom. Nadležni se pozivaju na procenu Ujedinjenih nacija koje procenjuju da u Srbiji živi oko 800.000 osoba koje imaju neki obalik invalidnosti.

Info

Sednica SB zbog izraelskog napada

Istanbul, Ankara, Brisel, Tel Aviv, Teheran -- SB UN sazvao hitnu sednicu zbog napada izraelskih komandosa na humanitarni konvoj za Gazu, kada je prema izraelskim izvorima poginulo devetoro putnika.

Svet ponedeljak 31.05. 23:33 Komentara: 126

Počeo samit EU-Rusija

Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali se u Rostovu na Donu.

Svet ponedeljak 31.05. 21:57 Komentara: 0
strana 1 od 967 idi na stranu