BP: Izlivanje nafte se nastavlja

Britanska naftna kompanija Britiš petroleum saopštila je da pokušaj zatvaranja bušotine "Dipvoter horajzon" u Meksičkom zalivu, ipak, nije uspeo.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.05.2010.

10:45

Default images

Kompanija je u bušotinu od srede pod velikim pritiskom ubrizgavala mulj. To je prvi put da je ovakav postupak primenjen na dubini većoj od hiljadu i po metara.

Cilj operacije je bio da se upumpavanjem dovoljne količine materijala nadvlada pritisak nafte i gasa koji kuljaju sa dna mora, da se bušotina zatvori i potom betonira.

Operacija je prekinuta juče posle podne po lokalnom vremenu, jer je nestalo mulja, a biće nastavljena u večernjim satima kada stigne novi brod, s tim što će u mulj biti dodavani komadići gume, najavljeno je iz BP-a.

Američki mediji su izvestili ranije da je operacija bila uspešna i da je isticanje nafte i gasa privremeno zaustavljeno. Međutim, kasnije u toku jučerašnjeg dana, oglasio se BP priznajući da isticanje ipak nije potpuno zaustavljeno.

Nafta i gas iz bušotine "Dipvoter horajzon" ističe već 38 dana, od kada je 20. aprila posle eksplozije potonula naftna platforma nad tom bušotinom.

Britanski naftni gigant je dodao da će biti potreban još najmanje jedan dan da bi se konačno znalo da li je zatvaranje bušotine uspelo.

Iz američkog Instituta za geološka istraživanja rečeno je na konferenciji za štampu da su dve grupe naučnika, primenjujući različite metode, preliminarno utvrdile da iz bušotine "Dipvoter horajzon" dnevno ističe izmedju 12.000 i 19.000 barela nafte, a ne 5.000 barela kako su do sada tvrdili BP i savezna vlada SAD.

Po tome do sada je u more isteklo izmedju 77 i 122 hiljade tona nafte, čime je ova ekološka katastrofa nadmašila onu izazvanu potapanjem tankera Ekson Valdez 1989. kod Aljaske, kada je u more isteklo 50.000 tona nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: