Tadić: Silajdžić je dobrodošao

Presednik Srbije Boris Tadić rekao je da je predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić uvek dobrodošao u Srbiji, kao i svaki drugi regionalni lider.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

10:26

Default images

Tadić veruje da će Silajdžić doći u najskorije vreme u Srbiju i ističe da tu posetu ne bi trebalo politizovati.

Predsednik Srbije odbacio je optužbe iz Crne Gore da je njegov savetnik pomagao opoziciju u toj državi.

"Ko će koga posetiti u zatvoru odlučuje Ministarstvo pravde, a ne predsednik Srbije", rekao je Boris Tadić povodom zahteva Harisa Silajdžića da poseti osuđenog za ratne zločine Iliju Jurišića. Tadić se protivi, kako je rekao, populističkim dočecima optuženih za ratne zločine posle izlaska iz zatvora.

"Smatram veoma lošom praksom da pokazujemo naše patriotizme time što ćemo se susretati i davati podršku osuđenima i optuženima za ratni zločin. Sudovi su jedine merodavne institucije koje kažu da li je neko kriv ili ne i u njihov rad ne treba da se mešamo", kaže Tadić.

Kad bih ja sada bio motivisan ili podstaknut da posećujem sve osuđene za ratni zločin u susednim republikama, gde bi nas to odvelo?, upitao je Tadić.

Predsednik Srbije je odbacio optužbe iz vrha crnogorskih vlasti da je njegov savetnik uticao na formiranje ujedinjenje opozicije u toj zemlji.

"Srbija nema nikakvog interesa da upravlja političkim procesima u Crnoj Gori. Srbija nema nikakvog interesa da se ponovo integriše sa Crnom Gorom. Kada bih ja, kao predsednik Srbije, danas to predložio građanima oni bi to odbili. Ti napadi na Srbiju, nema nikakve dileme, to i svet vidi, služe isključivo u predizbornoj kampanji i dali su rezultat na ovim lokalnim izborima u Crnoj Gori", tvrdi predsednik Tadić.

Predsednik Srbije je najavio da će nastaviti politiku dobrosusedstva sa Crnom Gorom i istakao da "neće odgovarati na napade koji podsećaju na devedesete godine".

Povodom pisanje medija da postoji ideja da posreduje u sporu između Hrvatske i Slovenije, Tadić ističe da ne želi da podiže u nedogled svoju ličnu i ulogu Srbije u regionu.

"Međutim, ostajem dostupan svima kojima je potrebno da pomognem u procesu razumevanja", poručio je predsednik Srbije.

Silajdžić: Dolazim, ne znam još kada

Predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić izjavio je danas da je njegovo strateško opredeljenje pribiližavanje i saradnja BiH i Srbije zato što "nam je to svima potrebno".

On je u intervjuu Bi-Bi-Siju potvrdio da će do posete Beogradu svakako doći, ali nije mogao da precizira kada.

Silajdžić je ponovio da je do odlaganja njegove posete Beogradu, u ponedeljak došlo zbog kvara na avionu "Lufthanze" što je, kako je rekao, bilo izvan njegove moći.

"Istina je da sam nakon toga saznao da, i da sam došao u Beograd, ne bi bilo moguće realizovati program koji smo dogovorili zbog zabrane posete zatvorima koja je objavljena nekoliko sati ranije", objasnio je predsedavajući Predsedništva BiH.
On je dodao da treba biti na visini zadatka, sa manje subjektivnosti, manje improvizacije, a više profesionlanosti i više dobre volje.

"Što se mene tiče, poseta Beogradu je sada moguća", rekao je on.

Silajdžić je Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, koju je usvojila Skupština Srbije, ocenio kao "dobar korak" i dodao da je izvinjenje porodicama žrtava bio njegov uslov za dolazak u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: