Obaveza zapošljavanja invalida

Beograd -- Istekao je zakonski rok od godinu dana koji obavezuje poslodavce u Srbiji, koji imaju više od 20 radnika, da zaposle najmanje jednu osobu sa invaliditetom.

Izvor: B92
Podeli

Željko Ilić iz Foruma mladih sa inavalidetetom kaže za B92 da poslodavci nisu spremni za primenu ovog Zakona, kao i da veliki broj njih nije ispoštovao ove odredbe

Poslodavci, međutim, traže da se primena tog zakona odloži za još šest meseci, jer nisu na vreme objavljena potrebna podzakonska akta.

"Razlozi zašto većina poslodavaca nije izbrojala kvotu mogu se podeliti na dva nivoa- jedan je zakonski nivo, odnosno institucionalni koji nije omogućio adekvatne mehanizme poslodavcima da zaposle određeni broj osoba sa invaliditetom, a drugi je i sama motivacija, ili da kažem, ležernost poslodavaca koji su čekali da godinu dana nakon usvajanja zakona to urade", kaže Ilić.

Prema mišljenu poslodavaca, nedostaje još jedan pravilnik na osnovu kojeg će komisija, koju će zajedno formirati Fond PIO i Nacionalna služba za zapošljavanje, utvrditi procenat invaliditeta.

Ilić smatra da su ti argumenti neosnovani.

"Podzakonska akta koja su podnošena, nažalost sa zakašnjenjem, nisu bila uslov za zapošljavanje. Postoji određeni broj kompanija koje su prošle godine, nakon stupanja ovog zakona na snagu, krenule u proces zapošljavanja tako da ta podzakonska akta nisu bila uslov i taj argument uopšte ne stoji", objašnjava on.

Na spisku nezaposlenih je preko 10 hiljada invalida rada,oko 4 500 mladih koji imaju određeni stepen invalidnosti, a vojnih invalida ima 4.282.

Info

Sednica SB zbog izraelskog napada

Istanbul, Ankara, Brisel, Tel Aviv, Teheran -- SB UN sazvao hitnu sednicu zbog napada izraelskih komandosa na humanitarni konvoj za Gazu, kada je prema izraelskim izvorima poginulo devetoro putnika.

Svet ponedeljak 31.05. 23:33 Komentara: 126

Počeo samit EU-Rusija

Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali se u Rostovu na Donu.

Svet ponedeljak 31.05. 21:57 Komentara: 0
strana 1 od 967 idi na stranu