Pakistan: Naređena blokada Fejsbuka

Sud u Pakistanu naredio je vladi te zemlje da privremeno blokira sajt društvene mreže Fejsbuk.

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2010.

17:18

Default images

Zabrana je zatražena zbog kontroverzne stranice na kojoj se korisnici pozivaju da okače slike proroka Muhameda.

Stranica Fejsbuka "Crtajmo svi Dan proroka Muhameda" pokrenula je brojne kritike u Pakistanu jer mulsimani smatraju prikazivanje proroka bogohulnim.

Na toj stranici korisnici se pozivaju da 20. maja okače slike Muhameda, kako bi protestovali zbog pretnji jedne radikalne muslimanske grupe autorima američke animirane serije "Saut park" koji su u jednoj od epizoda prikazali proroka u odelu medveda.

"Želimo da pokažemo ekstremistima koji prete ljudima zbog prikazivanja Muhameda da ih se ne plašimo i da ne mogu da nam oduzmu pravo na slobodu govora pokušavajući da nas ućutkaju zaplašivanjem", navedeno je na toj stranici.

Pakistanska vlada juče je naredila internet provajderima u zemlji da blokiraju spornu stranicu, a predstavnici Islamskog foruma advokata tada su od Visokog suda u Lahoreu zatražili da vladi naredi da u potpunosti blokira rad Fejsbuka.

Sud je podržao zahtev advokata i naredio vladi da privremeno onemogući rad sajta do 31. maja. Advokati Islamskog foruma pozdravili su odluku suda uzvikujući ispred sudnice "Dole Fejsbuk".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: