Novi potres za grčku vladu

Zamenica grčkog ministra kulture podnela je ostavku jer njen suprug duguje pet miliona evra za porez.

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2010.

15:25

Default images

Usred pokušaja da izvuče zemlju iz dužničke krize, socijalistička vlada u Grčkoj pretprela je tako još jedan udarac.

Premijer Jorgos Papandreu prihvatio je ostavku zamenice ministra kulture i turizma Angele Gereku, podnetu pošto je objavljeno da njen suprug, poznati pevač, duguje pet miliona evra za porez.

Premijer Jorgos Papandreu, koji je upravo najavio oštar kurs prema utajivačima poreza - što je u Grčkoj vrlo raširena pojava - odmah je prihvatio povlačenje svoje saradnice, koja je u njegovoj socijalističkoj vladi od oktobra, kada je PASOK pobedio na vanrednim izborima.

Prema ocenama medija, ostavka je težak udarac kredibilitetu socijalističke vlade, koja je smanjila prihode državnih službenika i penzionera i povećala poreze kako bi spasla zemlju od bankrotstva.

Stanovnici Atine ne veruju da ovaj slučaj znači i odlučnu borbu protiv korupcije:

"Mislim da je ovo šou za televiziju, uvek je tako. U početku se ozbiljno sprovode neke mere, svi misle da ćemo konačno početi da ih poštujemo, ali se brzo vraćamo starim običajima,"

"Obični ljudi uvek za sve plate. Ne verujem da je ikada u istoriji neka krupna zverka ispaštala zbog grešaka."

Angela Gereku, bivša glumica, koja je 1996. godine pozirala za grčko izdanje magazina "Plejboj", i njen suprug Tolis Voskopulos, koji je bio na vrhuncu slave 1970-ih i 1980-ih godina, godinama podnose zajedničke prijave za porez, što znači da je dosadašnja zamenica ministra kulture morala znati za izbegavanje poreza, naveli su grčki mediji.

Angela Gereku je drugi član Papandreuove vlade koji je podneo ostavku. U decembru, zamenik ministra unutrašnjih poslova Dinos Rovlias povukao se s položaja posle optužbi da je intervenisao u korist policajaca i vojnika koji su tražili premeštaj na druga radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: