Cvetković: Formalno izašli iz krize

Beograd -- Srbija formalno i statistički posmatrano izašla iz krize, ali se to još ne oseća u životnom standardu građana, kaže premijer Mirko Cvetković.

Izvor: Tanjug
Podeli

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromesečju, prema rečima premijera, bio oko jedan odsto.

Cvetković je istakao, na predavanju slušaocima Škole nacionalne odbrane, da će pravi ekonomski oporavak u Srbiji nastati sa značajnijim privrednim rastom i prekidom porasta nezaposlenosti.

On je rekao da je jedan od najvećih tekućih problema u našoj zemlji nezaposlenost koja je i dalje prisutna, iako se smanjuje tempo rasta lica bez posla.

Premijer je naglasio da je strateški problem Srbije i neadekvatna struktura privrede koja bi u većoj meri trebalo da se zasniva na proizvodnji razmenjivih dobara, a ne na uslugama i nerazmenjivim dobrima.

On je podsetio da je u 2010. godini planiran privredni rast od dva odsto, a u 2011. ekonomska ekspanzija od tri do tri i po procenta.

"Iza toga očekuje se da će privredni rast u Srbiji stabilizuje na pet do šest odsto godišnje, što bi bio vrlo dobar rast", ukazao je Cvetković.

Govoreći o kursu domaće valute, on je istakao da problem nije nestabilnost dinara već prevelika eurizacija u Srbiji, zbog čega vlada radi na procesu deeurizacije i podsticanja dinarskih kredita i dinarske štednje.

Premijer je podsetio da je Srbija u 2008. godini imala platnobilansni deficit od 17 odsto BDP -a koji je lane smanjen na šest odsto BDP-a.

Budžetski deficit je u 2009. bio 4,2 odsto vrednosti BDP-a, a privredni pad oko tri procenta.

Cvetković je istakao da je opšti cilj Vlade Srbije da Srbija postane zemlja sa razvijenom privredom i demokratijom, a takođe i država socijalne pravde.

Navedeni ciljevi se ne dostižu za mandata jedne vlade, ali služe kao vrsta putokaza kuda zemlja treba da se kreće, rekao je Cvetković.

O ovoj temi možete čitati i na našoj Biz stranici.

Info

Sednica SB zbog izraelskog napada

Istanbul, Ankara, Brisel, Tel Aviv, Teheran -- SB UN sazvao hitnu sednicu zbog napada izraelskih komandosa na humanitarni konvoj za Gazu, kada je prema izraelskim izvorima poginulo devetoro putnika.

Svet ponedeljak 31.05. 23:33 Komentara: 126

Počeo samit EU-Rusija

Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali se u Rostovu na Donu.

Svet ponedeljak 31.05. 21:57 Komentara: 0
strana 1 od 967 idi na stranu