Ukidanje protivgradne zaštite?

Racionalizacijom državne uprave u ovoj godini u Republičkom hidrometeorološkom zavodu je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za oko 20 posto.

Izvor: B92

Subota, 15.05.2010.

15:10

Default images

U Sektoru protivgradne zaštite je planirano da se njihov broj prepolovi.

Sindikalci u ovom Sektoru upozoravaju da to znači ukidanje sistema protivgradne zaštite i veliku štetu za stotine hiljada hektara oranica u Srbiji. Republičkom hidrometeorološkom zavodu, kao budžetskom korisniku, naloženo je da smanji broj zaposlenih za 21 posto.

Na najvećem udaru je Sektor za protivgradnu zastitu.

Od 221 zaposlenog planirano je da u službi ostane stotinak ljudi, što dovodi u pitanje, kažu u ovom sektoru, opstanak celokupnog sistema odbrane od grada.

"Mi inače funkcionišemo u nekim krajnjim granicama rastegnutog sistema da ne možemo više i ovde, nas je apsolutni minimum. Znači nema šanse nikako ničim da nas smanje jer mi onda tog trenutka prestajemo da funkcionišemo. Fizički ne možemo drugačije. Mi moramo imati po 7 ljudi na radarskom centru svakog trenutka", rekla je predsedavajuća zbora radnika RHMZ-a Ružica Radovanović-Bulić.

Iako su strahovali da će optuštanja već biti završena, sindikalci veruju da su ih za sada stopirali zahtevom vladi da preispita nacrt sistematizacije.

Nisu videli spisak, ali su od pomoćnika direktora protivgradne zaštite saznali da su kao klasična administracija viđeni operativci-radnici sa najnižim platama.

"Vidite, ako se protivgradna ugasi a ugasiće se, ako vi ukinete kuvarice, vozače i radar mehaničara i ostavite samo meteorologe i meteorološke tehničare, oni neće moći da obavljaju svoje poslove, postoji problem vezan za rakete. Protivgradna neće raditi i neće biti potrebni ni strelci. To je jedna logika stvari", izjavila je predsednica samostalnog sindikata u RHMZ-u Olivera Jovanović.

Direktor Zavoda kaže da je u skladu sa svojom zakonskom obavezom krajem godine dostavio Vladi sistematizaciju na usvajanje, ali da se u međuvremenu intenzivno bavio pitanjem kako da se zavodu pomogne.

"Prvi draft ideje kako da se reši problem koji je nemoguće rešiti je bio da se vrši preusmeravanje prema spoljnim saradnicima”, kaže direktor RHMZ-a Milan Dacić.

Kako je reč o službi sa velikim terenskim radom, direktor sada kaže da zavod teško može da izdrži takav udar na broj zaposlenih.

Nada se da bi u Vladi moglo doći do dogovora da se ovaj sektor organizaciono smesti u sektor za vanredne situacije.

"Ja tvrdim odgovorno kao direktor RHMZ-a da, bez obzira na kvalifikacionu strukturu, svi oni su u ovakvom sistemu koji podrazumeva i visoko stručan i operativan rad, svi su oni potrebni”, rekao je Dacić.

Strahujući da će usevi biti prepušteni vremenskim prilikama, ratari iz pojedinih krajeva Srbije, oglasili su se peticijama.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da mora doći do promene u finansijama protivgradne odbrane jer je Srbija jedina zemlja koja odbranu useva od grada finansira iz budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: