Isakov: Ko se ugradio 20 miliona €?

Beograd -- Neko iz vlasti se u aferi "satelit" ugradio 20 miliona evra, kaže za "Blic" bivši ambasador u Izraelu Miodrag Isakov.

Izvor: Blic
Podeli

Isakov je bio ambasador Srbije u Izraelu do aprila prošle godine. Kako kaže, predstavnici kompanije "Imidžset" sa kojom je bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić potpisao ugovor o iznajmljivanju satelita, "imali su inicijativu i javljali se sa ponudama kako bi spor mogao najelegantnije da se reši".

Izraelska firma "Imidžset" nekoliko godina je pokušavala da se sa Srbijom dogovori o najboljem rešenju u vezi sa propalim ugovorom o iznajmljivanju satelita. O ponudama kompanije počev od 2006. godine Vladu Srbije je izveštavao tadašnji ambasador u Izraelu Miodrag Isakov. U izjavi za "Blic" Isakov tvrdi da očito nije bilo volje vlasti da se spor oko iznajmljivanja satelita reši, a "sve je moglo da bude drugačije i da se ne plaća višemilionska kaznena suma".

Kako dodaje, poslednji put su s njim kontaktirali čak i kada više nije bio ambasador u decembru prošle godine i izvestili ga da će sud uskoro presuditi. Isakov kaže da su i tada "iako je bilo očito da Srbija nema šanse na sudu, izašli sa ponudom da Srbija plati 22 miliona uz usluge iz ugovora o satelitu".

On je i o tome izvestio vlast, a iz Ministarstva spoljnih poslova mu je stigao odgovor da "to više nije njegova nadležnost i da se ne meša". Sud u Parizu arbitražom je presudio da bi Srbija zbog nepoštovanja ugovora trebalo da plati 36 miliona evra, a ovaj iznos sa sudskim troškovima je čak do 40 miliona.

"Moja teorija, pretpostavka na osnovu svega sa čime sam upoznat tokom poslednjih godina jeste da namerno nije završen spor protiv Davinića u Srbiji. Svi razgovori koje sam vodio sa Izraelcima bili su ponude koje su se kretale oko 22 miliona evra, a ugovor koji je u Srbiji sklopljen iznosi 45 miliona evra. To znači da je polovina milionske sume bila višak koji treba da ide nekome, a zna se da "isplata" ide tek kada se plati ceo ugovoreni posao", navodi Isakov.

On dodaje da "neko nije hteo ni da pokrene istragu jer da je Davinić optužen za korupcionaški ugovor, Srbija bi s tim išla na sud u Parizu i ne bi prošla sa kaznom od 36 miliona evra, ali to znači da ne bi bilo ni isplate nekome".

"Ne mora da znači ni da su baš potpisnici ti koji su dogovorili proviziju već neko drugi ko je otkrio aferu. I pretpostavka je da ništa po pitanju satelita upravo zbog toga nije urađeno. Koji je drugi razlog da se ništa za četiri godine ne uradi, a moglo je", pita se Isakov.

Info

Sednica SB zbog izraelskog napada

Istanbul, Ankara, Brisel, Tel Aviv, Teheran -- SB UN sazvao hitnu sednicu zbog napada izraelskih komandosa na humanitarni konvoj za Gazu, kada je prema izraelskim izvorima poginulo devetoro putnika.

Svet ponedeljak 31.05. 23:33 Komentara: 126

Počeo samit EU-Rusija

Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, predsednik Evropske unije Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sastali se u Rostovu na Donu.

Svet ponedeljak 31.05. 21:57 Komentara: 0
strana 1 od 967 idi na stranu