Optužnica za zločine u Dalju 1991.

Županijsko tužilaštvo u Osijeku podiglo optužnicu protiv državljanina Srbije zbog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva u Dalju 1991.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.05.2010.

23:26

Default images

Hrvatski mediji navode da je reč o 64-godišnjem Enesu Tasi, a tužilaštvo je saopštilo da optuženi nije dostupan hrvatskom pravosuđu i da je za njim raspisana poternica.

On je optužen da je 1. avgusta 1991. godine u Dalju kao komandant 51. motorizovane brigade JNA, protivno odredbama međunarodnog ratnog prava, naredio svojim jedinicama, podređenim pripadnicima Teritorijalne odbrane Dalja i Borova i pridruženim dobrovoljcima napad na mesto Dalj.

Tužilaštvo navodi da je izdao "izričitu komandu" da ne sme biti zarobljenih pripadnika MUP-a Hrvatske i Zbora narodne garde.

Sprovodeći te komande, njemu podređeni vojnici su pucali iz tenkova i oklopnih transportera na zgradu policije na kojoj je bila okačena bela zastava. U tom napadu su stradala dva policajca, a potom su vojnici ubili još tri policajca iako su se oni bili predali, navelo je tužilaštvo.

Navedeno je i da su u prostorijama osnovne škole nakon mučenja ubijeni još jedan policajac i pet pripadnika ZNG-a.

Tasi se, takođe, stavlja na teret da od 1. avgusta do decembra 1991. godine u Dalju, Erdutu i Aljmašu kao nadređeni nije preduzeo ništa da bi sprečio podređene da zatvaraju, zlostavljaju, siluju i ubijaju zarobljene pripadnike hrvatskog MUP-a, ZNG i civile.

Prema navodima tužilaštva, nakon zlostavljanja ubijeno je više od 80 civila nesrpske nacionalnosti, a nakon mučenja i ispitivanja ubijeno je 11 hrvatskih vojnika zarobljenih u Vukovaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: