Španski aerodromi otvoreni

Madrid -- Neki od španskih aerodroma, koji su bili zatvoreni zbog vulkanskog pepela sa Islanda, ponovo su otvoreni večeras pošto je oblak pepela otišao na sever.

Izvor: Tanjug
Podeli

Aerodromi na Kanarskim ostrvima i u Badahosu ponovo su otvoreni posle privremenog zatvaranja, ali su aerodromi u La Palmi, Sevilji i Heresu i dalje zatvoreni. Pet aerodroma u Maroku, Kazablanka, Rabat-Sale, Tanger, Tetuan i Esauira, zatvoreni su kako bi se garantovo maksimalan nivo sigurnosti za putnike, saopštili su marokanski zvaničnici zaduženi za civilni saobraćaj.

Marokanski aerodromi nisu bili pogođeni prošlog meseca, kada je 14. aprila erupcija vulkana Eijafjalajokul dovela do višednevnog zatvaranja vazdušnog saobraćaja u Evropi.

Zatvoren je i deo vazdušnog prostora izand Turske, a i dalje su na snazi zone zabranjenog leta na određenim visinama iznad Španije, Portugala i Maroka.

Evropska agencija za regulaciju aviosaobraćaja Evrokontrol upozorila je da bi veća koncentracija pepela mogla da krene u severoistočnom pravcu preko Pirinijeskog poluostrva i jugoistočne Francuske.

Međutim, pepeo se nalazi na velikoj visini i ne očekuje se da će zatvoriti aerodrome.

Avioni na prekookeanskim letovima i dalje kasne zbog toga što menjaju putanje da bi zaobišli pepeo, javile su agencije.

strana 1 od 967 idi na stranu