Đelić: Više zahteva i veća pomoć EU

Put Srbije ka članstvu u EU biće, nakon grčke krize, zahtevniji, ali i snažnije podržan finansijski, rekao je u Briselu Božidar Đelić.

Izvor: Beta

Utorak, 11.05.2010.

01:20

Default images

Potpredsednik vlade Srbije rekao je, nakon susreta s čelnicima EU, da će se od Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana tražiti "više napora, ali je na njima da iskoriste taj novi model, koji će se uspostaviti u mesecima koji dolaze".

Pouke odluka Evropske unije da svim sredstvima odbrani stabilnost evra su, naglasio je Đelić, da će Unija iz ove krize izaći ojačana, jer je "sada svima jasno da nije moguće imati zajedničku valutu, a da ne budu mnogo više usaglašene budžetsko-poreske, pa i socijalne politike unutar zemalja evrozone u EU".

A to znači da će biti mnogo konkretniji elementi socijalne tržišne privrede Evropske unije.

Za Srbiju to, po njegovim rečima, znači da će pristup Evropskoj uniji biti još zahtevniji, stroži, jer zemlje članice EU neće tolerisati ulazak u članstvo onih zemalja koje nisu potpuno spremne.

"Ali, ono što sam konstatovao sa zvaničnicima u EU, kao i prethodnih dana u Nemačkoj, jeste da se vidi da je važno podržati Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana, uključujući finansijski, da one budu spremne na pravi način za taj ulazak (u članstvo EU), da ne uđu nespremne. Traži se više napora, ali dobiće se i podrška i na Srbiji i drugim zemljama regiona je da iskoriste taj novi model, koji će se uspostaviti u mesecima koji dolaze", rekao je on.

To znači da će evropska agencija za statistiku biti mnogo prisutnija u Srbiji i da će mnogo pažljivije gledati kako se sprovodi budžetska politika u Srbiji, ukazao je potpredsednik srpske vlade.

"Znači to da će se u perspektivi formirati i Evropski monetarni fond, tako da će Srbija idućih godina imati dva partnera – i evropski i Međunarodni monetarni fond", rekao je Đelić.

"Evropa će formirati sopstvenu rejting agenciju koja će služiti tome da se, bez ikakvog sukoba interesa, što je nažalost bio slučaj s postojećim rejting agencijama, meri stepen rizika investiranja u Srbiju i neke druge zemlje", dodao je on.

Đelić je naglasio da je uveren da će Evropska izaći ojačana iz krize i biti još zahtevnija prema kandidatima za članstvo, ali i spremnija da više pomogne da se te zemlje istinski pripreme, pošto nikome nije u interesu da nespremne uđu u redove Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: