Najava investicije u Crvenu zvezdu?

Portugalsko-britanska kompanija Sonae sijera, treća u Evropi po broju izgrađenih tržnih centara, zainteresovana je za investiranje u Crvenu zvezdu, saznaje B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2010.

19:03

Default images

U portugalskoj ambasadi nisu želeli da iznose detalje, ali ono što se zna je da će ova investicija vredeti više stotina miliona evra. Projekat će u potpunosti očuvati tradiciju, kulturno nasleđe, a vodiće se račina i o očuvanju životne sredine.

Luis de Almeida Sampaio, ambasador Portugala, na konferenciji Danas konferans centra "Sportska infrastruktura, evropski investicioni ciklus" je rekao da se nada da će u skorijoj budućnosti biti postignut dogovor između predstavnika dve zemlje oko investiranja u jedan domaći sportski klub i fudbalski stadion.

"Moje prognoze su do leta", rekao je on.

Ono što u Srbiji koči veći broj ovakvih investicija je to što se ne zna kada će biti donet novi Zakon o sportu. Advokati ističu da pravna mogućnost za ovakav oblik investicija postoji, samo je pitanje kako ih realizovati.

Sa druge strane, još od 1995. godine u toku je sudski postupak koji Ministarstvo odbrane vodi za vraćanje Partizanovog stadiona u svoj posed.

"U praksi često srećemo da su klubovi registrovani kao udruženja građana i da imaju nejasnu upravljačku strukturu i broj članstva. Nejasno je i učešće lokalne samouprave u razvoju", kaže Nenad Stanković iz advokatske kancelarije "Stanković end partners".

U kompanijama koje se bave nekretninama ističu da je problem u često nerešenoj vlasničkoj strukturi, a jedno od rešenja mogli bismo da prepišemo iz komšiluka.

"Za nas je najlekše prepisati portugalski ili britanski model. Međutim interesantno je ono što je Hrvatska uradila u Splitu. Uzeto je javno privatno zemljište, tu je izgrađena arena, a deo zemljišta je dato privatniku da izgradi stambeni objekat", kaže Jovan Jakovac, menadžment direktor "Kolijers internešnl".

U razvijenijim zemljama odavno je praksa da su sportski stadioni, zapravo "gradovi u gradu" sa bioskopima, prodavnicama, pa i hotelima, njihovom izgradnjom otvoreno je i po nekoliko hiljada novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: