Dom zdravlja bez Di-Te vakcine

U Domu zdravlja Novi Beograd već tri nedelje nema Di-Te vakcine protiv difterije i tetanusa koju moraju da prime sva deca pred polazak u prvi razred.

Izvor: B92

Petak, 07.05.2010.

16:24

Default images

Iako u toj ustanovi tvrde da su vakcinu naručili na vreme, nove količine nisu stigle. U Gradskom zavodu za javno zdravlje preuzimaju deo odgovornosti, ali kažu da domovi zdravlja moraju sami bolje da kontrolišu rezerve vakcina.

Di -Te je uslov je da bi se deca upisala u prvi razred. Vreme između prve primljene vakcine i Di-Te je minimum 42 dana, a sve roditelje koji su posle tog roka prethodnih dana doveli decu u novobeogradski dom zdravlja, lekari su vraćali kući zbog nestašice vakcine.

Dom zdravlja je 1. aprila tražio nove zalihe od Gradskog zavoda za javno zdravlje, ali su im tamo rekli da vakcine nema, posle čega je vakcinacija nastavljena sa postojećim rezervama.

"Obećanje 1.aprila je bilo da će snabdevanje biti nastavljeno. Međutim, 4. maja smo ponovili zahtev. Tada nam je rečeno da Gradski zavod nema te vakcine, da je došlo do zastoja najverovatnije u Torlaku tako da smo mi bili prinuđeni da vakcinaciju kod jednog broja dece odložimo za nešto kasniji period“, kaže načelnik pedijatrije DZ "Novi Beograd" Srboljub Stajić.

U "Torlaku", međutim, tvrde da su obezbedili dovoljne količine Di-Te vakcine.

"Institut Torlak ima vakcine za decu. Izašla je i nova serija, sve ukupno oko 100 000 doza. Da li je došlo do greške u naručivanju, distribuciji ili komunikaciji, ja ne znam, ali Torlak za to nije odgovoran", kaže Ranko Dakić, direktor Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak".

Epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje smatra da krivicu dele dom zdravlja zbog nedovoljne količine rezervi i Gradski zavod koji je mogao ranije da nabavi vakcine iz nekog drugog doma zdravlja.

"Mi smo odmah reagovali tako što ćemo obezbediti vakcine iz DZ Rakovica i biće još dopunske iz rezerve koja postoji na Torlaku tako da će da se premosti ova situacija. Ali ovo je jedna opomena svima koji se bave poslovima imunizacije da se mora računati na rezervu koja je uvek neophodna", kaže Kon.

U toku dana Gradski zavod za javno zdravlje je od Torlaka naručio određenu količinu vakcina, tako da će već narednih dana svi budući prvaci u novobeogradskom domu zdravlja moći da se vakcinišu.

Na Novom Beogradu za sada je vakcinisano 1100 od kupno 2100 dece koja u septembru treba da krenu u školu. Pedijatri kažu da se revakcina može primiti šest meseci posle prve vakcine, tako da mesta za brigu nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: