Atina: Troje mrtvih u neredima

U Grčkoj uhapšeni osumničeni za nasilje tokom demontracija, u kojima su poginule tri osobe.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

08:18

Default images

U demonstracijama protiv mera štednje koje najavljuje grčka vlada život je izgubilo troje ljudi, kada su demonstranti zapalili filijalu "Marfin banke" u centru Atine. Policija je uhapsila 12 osoba, a 28 privela na saslušanje zbog nereda u kojima je povređeno i 29 policajaca. Deo demonstranata se razišao, ali mnogi su i dalje na ulicama.

Dva muškarca i jedna trudnica, starosti do 36 godina, koji su radili u "Marfin banci" u Atini, ugušili su se kada su demonstranti razbili prozore i u banku ubacili zapaljive bombe koje su izazvale požar u zgradi.

Procenjuje se da je na ulice Atine izašlo oko 100.000 ljudi koji su protestovali protiv najnovijih oštrih mera štednje grčke vlade. Oni su gađali policiju kamenicama i Molotovljevim koktelima i razbijali izloge prodavnica, posle čega je policija upotrebila suzavac i šok bombe, a Ministarstvo odbrane je pojačalo bezbednost vojnih objekata u Atini.

Zapaljene su još dve zgrade, tri automobila i jedno vatrogasno vozilo. Molotovljevi kokteli bačeni su i na zgradu poreske administracije, parlamenta i policije.

Demonstranti su uzvikivali "lopovi, lopovi" i "Atina, Brisel, slušajte pažljivo, ovi protesti nikad neće stati", a pokušali su i da probiju policijski kordon ispred zgrade parlamenta i udju u skupštinu

U Solunu je demonstriralo oko 20.000 ljudi, koji su lomili izloge prodavnica i restorana brze hrane.

Papandreu: Brutalno ubistvo

Premijer Grčke Jorgos Papandreu nazvao je smrt tri službenika "brutalnim ubistvom". On je upozorio da će odgovorni za smrt dve žene i jednog muškarca biti privedeni pravdi.

"Svaki građanin ima pravo da protestuje. Ali niko nema pravo na nasilje, a pogotovo na nasilje koje vodi ka ubistvu sugrađanina. Vi znate da nasilje rađa nasilje. Demonstracije su jedno, a ubistvo sasvima druga stvar!", rekao je Papandreu.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo osudio je pogibiju troje ljudi. Barozo je u Evropskom parlamentu rekao da građani demokratskih zemalja imaju pravo na protest, ali da se ničim ne može opravdati pribegavanje nasilju

"Grčka se nalazi na ivici provalije posle nasilja u kojem su tri osobe poginule, izjavio je grčki predsednik Karoljos Papuljas. "Naša zemlja je na ivici provalije. Svi imamo odgovornost da ne učinimo korak koji će nas baciti u provaliju", rekao je on.

Predsednik EU Herman van Rompej izjavio je u Briselu da duboko žali zbog tragičnog ishoda demonstracija u Atini.

"Veoma smo zabrinuti zbog ekonomske situacije u Grčkoj. Ali, u ovom času, naše misli su usmerene na ljudske žrtve u Atini", rekao je Van Rompej na konferenciji za novinare
Neredi u Grèkoj (Beta)
Generalni štrajk u Grčkoj paralizovao je život u celoj zemlji, obustavio rad javnih službi, prevoz trajektima, avionski i železnički saobraćaj, ali su novinari prekinuli štrajk posle incidenta u "Marfin banci". Škole, bolnice, poreske službe, Akropolj i druga antička nalazišta biće zatvoreni naredna 24 sata.

Grčki premijer Jorgos Papandreu je 2. maja na vanrednoj sednici Vlade najavio oštre mere štednje do 2012. godine i pozvao građane na "velike žrtve" kako bi se sprečilo bankrotstvo zemlje.

Grčki parlament trebalo bi da glasa o merama štednje, a one se prvenstveno odnose na smanjenje plata zaposlenih u javnom sektoru, koji čine trećinu radne snage u toj zemlji.

Nikos Ksirafis, šef sindikata "Radnički centar Pirej", smatra da je vlada morala drastično da smanji potrošnju da bi obezbedila paket strane pomoći vredan rekordnih 110 milijardi evra, ali da će tim merama najviše biti pogođeni Grci sa najnižim primanjima.

"Ovaj paket neće pomoći Grčkoj, neće je spasiti od bankrotstva, samo će pomoći kapitalistima i industrijalcima da ostavre još veću zaradu", ocenjuje Ksirafis.

Pokušaji evrozone i MMF-a da umire tržišta za sada nisu uticali na svetske berze-vrednost akcija i dalje pada, a evro je dodatno oslabio u odnosu na dolar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: