Švedska pomaže razvoj Srbije

Beograd -- Ministarka finansija Diana Dragutinović i ambasador Švedske u Srbiji Krister Bringeus su potpisali sporazum o razvojnoj saradnji.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ovim sporazumom je predviđena godišnja pomoć Švedske Srbiji od 12 miliona evra do 2012. godine. Novac će biti iskorišćen za programe i projekte u oblasti demokratizacije društva, zaštite ljudskih prava i životne sredine, održivog razvoja, rodne ravnopravnosti i evropskih integracija.

Dragutinovićeva je zahvalila Švedskoj što je i u vreme krize izdvojila pomoć za Srbiju. Od 2001. do 2009. godine ta zemlja je, kako je istakla, dala Srbiji donacije od 106 miliona evra.

"Zahvaljujući toj pomoći usklađena je obrada podataka u republičkoj statistici sa standardima EU, obezbeđen je registar donacija Srbiji koje su do sada iznosile 3,2 milijarde evra, unapređen rad sudstva i policije, spovedeni projekti zaštite životne sredine i pomoći izbeglicama i Romima", navela je ona.

Projekti za koje su obezbeđene donacije Švedske se sprovode preko Švedske razvojne agencije SIDA.

Švedska, prema rečima Bringeusa, podržava evropske integracije Srbije, za koje je, kako je naglasio, "potrebno dosta političke energije u Srbiji".

On je istakao da je interes Srbije da ima dobre odnose sa Kosovom i da u svom susedstvu nema 'crnu rupu", navodeći da "dve zaraćene strane ne mogu da se uvedu u EU".

U Švedskoj, kako je dodao, živi 250.000 građana srpskog porekla.

Bringeus: Srbiji je mesto u EU

Ambasador Švedske Krister Bringeus je izjavio da je Srbiji mesto u EU, ali da je regionalna saradnja Srbije sa Kosovom neophodan uslov za to, bez kojeg je evropska perspektiva Srbije "zamagljena".

Bringeus je istakao da je EU projekat mira i saradnje i da je zbog toga nezamislivo da primi u članstvo dve "zaraćene strane", jer bi to bilo suprotno ideji na kojoj počiva Unija.

On je naglasio da nije u interesu nijedne zemlje, pa ni Srbije, da u svom susedstvu ima "crnu rupu", odnosno nijedna zemlja sebi ne može da priušti da ima siromašnog suseda.

Bringeus je kao primer naveo Švedsku, koja je, prema njegovim rečima, uložila mnogo napora da pomogne razvoj baltičkih zemalja, koje su u njenom susedstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 99 idi na stranu