Dinkić: "Galenika" se ne prodaje

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić odlučio je da se "Galenika" ne prodaje kompanijama koje su dostavile ponudu jer nisu svetske renomirane farmaceutske kuće.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

15:35

Default images

U ovoj godini neće biti novih tendera i "Galenika" ima mogućnosti da uz podršku vlade samostalno jača svoju poslovnu poziciju, smatra ministar. Na tenderu za Galeniku, ponudu Agenciji za privatizaciju su dale indijska farmaceutska kompanija "Surija farmaceutika“ i kiparski investicioni fond RPG Capital.

Informacioni paket o Galenici su otkupili i grčki farmaceutski proizvođač Alapis, o kome se najviše spekulisalo da će postati novi vlasnik Galenike, kao i peti najveći proizvođač farmaceutskih proizvoda u svetu Astra Zeneka limited, kompanije koje su međutim odustale od privatizacije.

Agencija za privatizaciju je navela da će Ministarstvo ekonomije u konsultacijama sa vladom doneti konačnu odluku o privatizaciji Galenike, a ministar ekonomije Mlađan Dinkić ranije je rekao za B92 da će Vlada odustati od prodaje tog preduzeća ako ponudu ne dostave prvoklasne farmaceutske kompanije.

Indikativne ponude moraju da sadrže najvažnije elemente pod kojima je potencijalni kupac zainteresovan da kupi Galeniku - cenu, procenat vlasništva, investicije, socijalni program.

Prema uslovima pretkvalifikacionog tendera, objavljenog u decembru prošle godine, ponude za kupovinu Galenike su mogli da daju investitori koji su u farmaceutskoj industriji u poslednjih pet godina i koji su u 2008. godini imali prihod od prodaje farmaceutskih proizvoda veći od sto miliona evra ili čija je ukupna aktiva bila veća od 250 miliona evra.

Više o ovoj temi možete čitati i na Bizu.

"Alapis" odustao od "Galenike"

Farmaceutska kompanija "Alapis" neće učestvovati u završnoj fazi procesa privatizacije "Galenike", objavila je danas ta kompanija.

"Alapis još jednom potvrđuje da srpsko tržište predstavlja prioritet u poslovnim planovima kompanije i da će se, u bliskoj budućnosti, i dalje konsolidovati i širiti", navodi se u kratkom saopštenju te kompanije.

Ta kompanija se već pozicionirala na tržištu Srbije kupovinom "Šumadijaleka" iz Čačka i bila je jedina koja je javno izrazila spremnost da učestvuje u kupovini "Galenike".

Direktor "Alapisa" Džon Georgakopulos u jednoj od ranijih izjava Tanjugu naveo je da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu "Galenike" kako bi taj srpski proizvođač lekova zauzeo poziciju koju zaslužuje na domaćem tržištu i pozicionirao se kao jak izvoznik lekova na širem području jugoistočne Evrope.

Georgakopulos je tada ocenio i da je Srbija i pored svojih individualnih problema i slabljenja domaće valute zemlja koja pruža šanse za ulaganje.

"Naša vizija je preusmeravanje negativnog trenda kretanja kompanije, pojačanje kapitala i upravljačkih struktura, koja će zajedno sa prenošenjem naše tehnologije i znanja ponovo dovesti kompaniju do pozicije koju zaslužuje na srpskom tržištu i koje će je ustoličiti kao jakog izvoznika lekova na šire područje jugoistočne Evrope", rekao je on tada.

"Alapis" je grčka multinacionalna kompanija sa vrlo jakim prisustvom na grčkom tržištu proizvodnje i prometa generičkih lekova, parafarmaceutskih proizvoda, kozmetike i veterinarskih lekova.

Takođe je i ekskluzivni distributer za grčko tržiste niza evropskih brendova, kao na primer onih u okviru kozmetike La Prairie i Shiseido.

Rok za dostavljanje indikativnih ponuda za kupovinu akcija preduzeća "Galenika" ističe danas, potvrđeno je Tanjugu u Agenciji za privatizaciju.

Danas bi trebalo da budu saopštena imena kompanija koje su konkurisale, ali ne i njihove indikativne ponude. One će biti saopštene naknadno, najverovatnije iduće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: