Škundrić o ulaganjima u energetiku

Ministar energetike Petar Škundrić rekao je da će u narednih pet do sedam godina u elektronergetiku biti uloženo devet milijardi evra.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.04.2010.

14:07

Default images

"U izgradnju novih kapaciteta biće uloženo pet, a u rekonstrukciju postojećih četiri milijarde evra", precizirao je Škundrić na otvaranju trafostanice 110/10 kilovolti "Niš 8" u naselju Ledena stena. On je napomenuo da ovim nisu obuhvaćena ulaganja u obnovljive izvore energije.

Škundrić je ocenio da Elektroprivreda Srbije na najbolji mogući način ispunjava svoju misiju i da je prošle godine ostvaren rast od tri odsto, da je u prvom kvartalu taj rast u oblasti elektroprivrede dva odsto.

"Očekujem da u ovoj godini rast od tri odsto premašimo i budemo neto izvoznici električne energije", kazao je Škundrić.

On je ocenio da je završetak prve faze trafostanice "Niš 8" izuzetno značajan projekat sa stanovišta jednog od najvećeg čvorišta na Balkanu koje se nalazi u Nišu i sa stanovišta izgradnje privredne i druge infrastrukture uz Koridor 10.

Škundrić je rekao da je u toku rad na stabilizacionoj analizi na izgradnji gasne elektrane u Nišu i da će za taj grad od velikog značaja biti izgradnja magistralnog gasovoda do bugarske granice sa interkonekcijom na trasi od granice do Sofije i Dubnice u Bugarskoj.

"Dobili smo čvrsta uveravanja od Evropske komisije da će finansijski participirati u tom projektu, a bugarska strana je obezbedila 60 miliona evra za svoj deo tog projekta", napomneuo je Škundrić.

Škundrić je najavio da će druga faza izgradnje trafostanice "Niš 8" biti završena do kraja ove godine.

Predsednik Upravnog dbora EPS-a Aca Marković rekao je da je prošle godine naša zemlja izvezla 1,2 milijrde kilovatčasova struje, a da je u prvom kvartalu ove godine taj izvoz iznosio 400 miliona kilovatčasova električne energije.

Marković je napomenuo da je EPS u posednjih šest meseci otvorio ukupno pet trafostanica i da će do kraja godine biti završene još tri.

Ukupna vrednost investicije u prvoj fazi izgradnje TS "Niš 8" iznosi dva miliona evra. Privredno društvo za distribuciju električne energije "Jugoistok", na čijoj teritorioji je izgrađjena trafostanica obslužuje 1,3 miliona korisnika u 1.723 naseljena mesta i pokriva površinu od 21.611 kvadratnih kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: