RZS: Srbija izašla iz recesije

Republički zavod za statistiku navodi da je Srbija izašla iz recesije, jer je rast BDP-a u prvom tromesečju 2008. bio za 1 odsto veći nego u istom periodu 2009.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

13:42

Default images

"To je prvi rast BDP-a posle pada u četiri uzastopna kvartala 2009. godine", kazao je na konferenciji za novinare direktor Zavoda Dragan Vukmirović. On je istakao da je procena o izlasku Srbije iz recesije zasnovana na takozvanoj "fleš" oceni tromesečnog BDP u stalnim cenama, izvedenoj po proizvodnom pristupu, koju je Zavod za statistiku prvi put objavio.

"Osnovni razlog za uvođenje ove metodologije je potreba korisnika koji žele što pre da dođu do podataka, pogotovo u uslovima krize", rekao je Vukmirović.

On je objasnio da je fleš ocena u Evropskoj uniji uvedena zbog krize i da se obračunava od 30 do 45 dana po završetku kvartala, a detaljna procena BDP se računa 60 do 90 dana nakon završetka tromesečja.

Vukmirović je istakao da su po definiciji za ulazak u recesiju potrebna dva uzastopna kvartala pada BDP, a za izlazak je dovoljan samo jedan pozitivan.

Kako je dodao, desezonirani podaci za prvo tromesečje ove godine pokazuju rast BDP od 1,2 odsto u odnosu na poslednja tri meseca 2009.

U Srbiji je inflacija u aprilu bila 1,1 odsto, dok je rast cena u prva četiri meseca 2010. godine dostigao 4,2 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Vukmirović je rekao da su cene na malo u aprilu bile za 7,4 odsto veće nego u istom mesecu 2009. godine.

Prema njegovim rečima, troškovi života u Srbiji su u aprilu bili za 0,6 odsto veći nego u prethodnom mesecu, a od početka godine porast troškova života je iznosio 2,6 odsto.

Troškovi života u aprilu ove godine su bili četiri odsto veći nego u istom mesecu 2009. godine, rekao je Vukmirović.

Razlika između inflacije i troškova života, ističe RSZ, posledica je različitog uticaja rasta cena pojedinih proizvoda na formiranje tih indeksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: