Naftna mrlja na obalama Luizijane

Naftna mrlja veličine Jamajke je stigla u toku noći nadomak obala američke savezne države Luizijane.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

15:50

Default images

Mrlja nastala nakon prošlonedelje eksplozije na naftnoj platformi "Britiš petroleuma" ugrožava ekosistem, a stručnjaci navode da će biti potrebno najmanje 90 dana da se zaustavi izlivanje nafte u more. Vlada SAD je proglasila incident u Meksičkom zalivu za događaj od nacionalnog značaja i zabranila eksploataciju u toj oblasti dok se ne ispitaju uzroci eksplozije.

Helikopteri obalske straže koji nadlecu zaliv izveštavaju da situacija iz časa u čas postaje sve teža.

U akciji saniranja štete angažovana je vojska, a američki predsednik Barak Obama, ponudio je sva raspoloživa sredstva u borbi za sprečavanje ekološke katastrofe.

"Iako je ovo u nadležnosti Britiš petroleuma, administracija će i dalje koristiti sve resurse, u operacije će biti uključeno i ministarstvo odbrane. Danas je Odeljenje za nacionalnu bezbednosti saopštilo da je incident stvar od nacionalnog značaja, i da će u Meskički zaliv biti upućene specijalne jedinice policije da pregledaju sve platforme", kaže Obama.

Američka obalska straža procenjuje da iz podvodne cevi, koja je napukla posle eksplozije na naftnoj platformi, curi 5 hiljada barela nafte denvno, što je pet puta nego što se pretpostavljalo.

Naftna mrlja je blizu močvarnog ušća reke Misisipi i sada je vidljiva iz svemira.

"Sretao sam se sa sličnim incidentima mnogo puta u toku karijere, ali ovoga puta sam istinski uplašen i zabrinut. Razmere ove katastrofe su tolike da užasava i sama pomisao na to kakve će sve mere biti potrebne za sprečavanje najgoreg", objašnjava Dejvid Kenedi, Nacionalna okeanska služba.

Ekološki vrlo osetljive obale američkih država u Meksičkom zalivu spremaju se za, kako neki procenjuju, jednu od najvećih ekoloških katastrofa u americkoj istoriji. U močvarnim ekosistemima u priobalju Luizijane, Misisipija, Alabame i Floride, živi stotine vrsta ptica,i riba.

To je ujedno i jedno od najbogatijih ribolovnih područja na svetu koje obiluje rakovima i školjkama.

Stručnjaci navode da bi ekološka katastrofa koju bi mogla da izazove ova naftna mrlja mogla da bude gora od one koja je 1989. godine pogodila Aljasku, posle havarije supertankera "Ekson Valdeza" iz koga se izlilo 50.000 tona nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: