U Šangaju počela svetska izložba

U Šangaju svečano otvorena svetska izložba Ekspo 2010 uz spektakularni vatromet i lasersko osvetljenje.

Izvor: FoNet

Petak, 30.04.2010.

01:23

Default images

Listu visokih zvanica koje su prisustvovale svečanom otvaranju je predvodio kineski predsednik Hu Đintao. U pozdravnom govoru na večeri za svetske zvaničnike, pozvane da prisustvuju otvaranju, kineski predsednik je rekao da je siguran da će svet videti "uspešnu, sjajnu i nezaboravnu Svetsku izložbu Ekspo".

Očekuje se da tokom šest meseci paviljone Ekspa 2010, koji će od sutra biti otvoreni za javnost, posetiti 70 miliona ljudi.

Otvaranju su prisustvovali i francuski predsednik Nikola Sarkozi, južnokorejski predsednik Li Mjun-bak, kao i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Među učesnicima ceremonije otvaranja su bili glumac Džeki Čen, pijanista Lang Lang i operska zvezda Andrea Bočeli, a najavljeno je i učešće još 2 300 izvođača.

Cilj svetskih izložbi, koje se održavaju svake godine od sredine 19. veka, jeste da pokažu tehnička postignuća čoveka.

Kina je prvi put domaćin izložbe za koju je potrošila više od 58 milijardi dolara.

Vuk Jeremić na otvaranju

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić prisustvovao je spektakularnom otvaranju svetske izložbe u Šangaju.

Jeremić je izjavio FoNetu da je na marginama tog događaja ostvario niz bilateralnih kontakata i razgovarao sa holandskim premijerom Janom Peterom Balkenendeom, visokim
predstavnikom Evropske unije sa spoljne poslove Ketrin Ešton, šefom francuske diplomatije Bernarom Kušnerom.

Prema Jeremićevim rečima, imao je sastanke i sa ministrima spoljnih poslova Estonije, Čilea, Malte, Jermenije, Turkmenistana, Kenije, Gabona, kao i sa predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Alijem Abdusalamom Trekijem.

Razgovarali smo o Kosovu, evropskim integracijama Srbije i bilateralnim odnosima, a sa Trekijem o mišljenju Međunarodnog suda za ljudska prava u Hagu koje bi, pošto bude objavljeno, trebalo da bude razmotreno u Generalnoj skupštini UN, izjavio je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: