Đetaj: Još tri grobnice u Srbiji

Predsednik Komisije za nestale u Vladi Kosova Prenkom Đetaj kaže da ima informacije o postojanju još tri masovne grobnice na teritoriji Srbije.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

16:50

Default images

"Imamo informacije da u Srbiji postoje tri masovne grobnice u kojima su sahranjeni Albanci tokom asanacije terena u vreme rata na Kosovu 1999. godine. Jedna je u blizini sela Tupale, u opštini Medveđa. Druga u mestu Rudnica kod Raške i treća u jezeru Perućac", kazao je Đetaj.

Tokom jučerašnjeg dana predstavnici vladnih komisija za nestale iz Prištine i Beograda, obišli su mesto u blizini Sijarinske banje u kojoj se navodno nalazi jedna masovna grobnica.

Đetaj kaže da je na mogučnost postojanja masovne grobnice upozorio jedan svedok iz tog kraja koji trenutno živi u Prištini.

"Opisivao je da je bilo kretanja vozila, kopanja, transporta, da se noću radilo, pod reflektorima", kaže Đetaj.

I član komisije iz Prištine, specijalista sudske medicine, Arsim Grdžaliu kaže da postoje informacije o navodnim masovnim grobnicama.

"Pored Medveđe gde smo bili juče, planino je da se tokom leta ponovo sagleda jedna lokacija kod Rudnice, gde se, kako se sumnja, nalaze tela između 250 i 300 Albanaca", kazao je Grdžaliu.

Đetaj kaže da će u dogovoru sa Beogradom i uz posredstvo Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta još jednom običi sumnjive lokacije i posle toga odlučiti šta će se dalje preduzimati.

Prema njegovim rečima saradnja radnih grupa Kosova i Srbije je dobra i bez primedbi.

Prema podacima MKCK na Kosovu se nestalima smatra još 1.862 lica.

Vekarić: Tužilaštvo upoznato sa sumnjama

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je da je to tužilastvo upoznato sa sumnjama da u selu Sijarina kod Medveđe postoji masovna grobnica.

"Mi sve vreme radimo na tome da pronađemo tela žrtava jer predmeti koje procesuiramo tako imaju mnogo jači karakter i mnogo je lakše ižneti našu argumentaciju pred Većem za ratne zločine", kazao je agenciji Beta Vekarić, koji je i portparol Tužilaštva.

Kako je naveo, Tužilaštvo proverava sva saznanja iz istrage.

"Mi smo u stalnoj komunikaciji sa Komisijom za nestale, a imamo i izuzetno dobru komunikaciju sa međunarodnim institucijama na Kosovu i dosta toga dobijamo upravo od njih", dodao je Vekarić, ne precizirajući da li ima još sumnjivih lokacija i kada će one biti pretražene.

Odgovarajući na pitanje da li je saradnja sa Euleksom poboljšana, posebno posle prošlogodišnjih problema sa istragom o trgovini organima Srba i drugih nealbanaca otetih na Kosovu tokom i posle bombardovanja Srbije, Vekarić je kazao da je saradnja odlična.

"Ta je saradnja odlična i Euleks i Fond za humanitarno pravo imaju velike zasluge za istragu u slučaju sela Ćuška koju smo pokrenuli", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: