Matićeva: Vraćen signal na Kosovo

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić je izjavila da je signal mobilne i fiksne telefonije srpskih operatera vraćen na najvećem delu Kosova.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 30.04.2010.

12:35

Default images

Matićeva je istakla da je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo zatražilo od UNMIK-a da ne dozvoli nezakonito ponašanje kosovskh vlasti koje donosi veliku štetu građanima i operaterima, Telekomu Srbije i Telenoru. S druge strane, predstavnici kosovskih vlasti tvrde da srpski operateri više nikada neće imati signal.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kaže da je situacija sa srpskim operaterima na Kosovu već danas "prilično normalizovana", odnosno da su uspostavljene i fiksna i mobilna mereža.

Ministarka Jasna Matić kaže da Telekom intenzivno postavlja predajnike i da nije reč samo o jednostavnim popravkama, već i uspostavljanju novih sistema i novih tehnologija.

"Situacija se prilično normalizovala i definitivno se unapredila u odnosu na prethodne dane i većina naših korisnika sada ima i fiksnu i mobilnu telefoniju, a većina je dobila i ADSL koji je imala i pre ovog poremećaja tržišta", kaže ona.

Ministar u kosovskoj vladi Nenad Rašić kaže da je situacija sa operaterima srpske mobilne i fiksne telefonije za predstavnike tamošnjih vlasti "završena priča".

"Nažalost, mreže MTS-a, VIP-a,Telenora, nećemo imati prilike da vidimo u signalu ovde na Kosovu, u ovim sredina gde živimo. To je činjenica. Na sednici Vlade smo pričali o tome, ali video sam jednu odlučnost kod mojih kolega i premijera da je to jednostavno pod znacima navoda završena priča", objašnjava Rašić.

Preduzeće "Pošta i Telekom Kosova" proteklih dana je podelilo 6300 besplatnih kartica u Gračanici, Štrpcu i Kosovskom Pomoravlju, a prema rečima izvršnog direktora tog preduzeća Šukrija Hadže, većina korisnika su mladi.

Komentarišući prošlonedeljno onesposobljavanje antena "Telekoma Srbija" i "Telenora" južno od Ibra, Hadža je ponovio da je akcija preduzeta da bi se "eliminisala nelojalna konkurencija".

"Niko ne politizuje ovaj proces. Ovde se ne radi o politici. Ovo se isključivo odnosi na konkurenciju između legalnih i nelegalnih operatera. Imamo operatere koji su licencirani i plaćaju troškove kosovskim institucijama za pružanje svojih usluga", kaže on.

Operateri fiksne i mobilne telefonije na Kosovu su snizili juče cene poziva ka mrežama u centralnoj Srbiji za 50 i više odsto, pa će najjeftinija tarifa za minut poziva koštati 10 centi.

Kosovske vlasti su u petak i subotu, 23. i 24. aprila, onesposobile predajnike mobilnih operatera iz Srbije, tvrdeći da nemaju licencu za rad na Kosovu, pa je bez telefonskih veza ostalo oko 100.000 Srba u centralnom i južnom delu Pokrajine.

Osojane ponovo bez signala

Upravnik pošte u Osojanu Nebojša Gašić izjavio je da su Srbi u ovom delu Metohije ponovo ostali bez signala mobilne telefonije “Telekoma Srbija".

Gašić je rekao da je bazna stanica “Telekoma“ koja se nalazi u Osojanu ponovo bila na meti predstavnika kosovskih institucija koji su je preksinoć ponovo oštetili, čime je bez signala mobilne telefonije ponovo ostalo oko 300 porodica u Osojanu i okolini.

On je dodao da signal mobilne telefonije “Telekoma Srbija" Srbi u ovom delu Metohije dobijaju samo na višim kotama, a koji dopire sa severa Kosova, tj. sa predajnika MTS-a u Zubinom Potoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: