Matićeva: Gubimo milione evra

Procena štete zbog odluke vlasti u Prištini da uklone antene srpskih operatera mobilne telefonije sa severa Kosova meri se u milionima evra, kaže Jasna Matić.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

01:00

Default images

Ministarka za telekomunikacije izjavila je da naša država ne može direktno da utiče i na licu mesta ispravi štetu koja je počinjena na Kosovu. "Međunarodna unija za telekomunikacije i UNMIK moraju da postupe po Rezoluciji 1244 i zauzmu čvrst i jasan stav kako do ovakvih situacija više ne bi dolazilo", rekla je Matićeva za "Novosti".

Ona je navela da Srbija još nije dobila odgovor od Međunarodne unije za telekomunikacije, od koje je traženo da podrži našu vladu i mobilne operatere, ali da veruje da će odgovor biti pozitivan s obzirom na to da je reč o agencija Ujedinjenih nacija, koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Ministarka je dodala da je Srbija uputila apel i šefu UNMIK-a Lambertu Zanijeru, zahtevajući da zaustavi dalje delovanje nelegalnog regulatornog organa samoproklamovanih albanskih vlasti na Kosovu, koji deluje u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

"Zatražili smo da UNMIK uspostavi vlast u sektoru telekomunikacija na Kosovu, kao što mu Rezolucija i nalaže", rekla je ona.

Ministarka Matić kazala je da će oštećeni mobilni operateri "Telekom" i "Telenor" zatražiti pred sudom nadoknadu pričinjene štete, dodala da ih "mi u tome podržavamo".

Upitana da li je bilo pokušaja da se stupi u kontakt sa nadležnima u Prištini, kako bi se razrešila ova kriza, Matićeva je rekla da "sve aktivnosti za rešavanje problema na Kosovu koordinira Ministarstvo za KiM i ono je u kontaktu sa misijom UN".

"Smatram da je svako lišavanje osnovnih ljudskih prava neprihvatljivo u današnje vreme i sigurno stvara veliki pritisak na stanovništvo kome su uskraæene telekomunikacione usluge", zaključila je ona.

Nema prava preče kupovine za "Telekom"

Ministarka Matić rekla je povodom najave prodaje "Telekoma Srbije" da niko nema preče kupovine i dodala da su za "Telekom" zaintersovane kompanije iz Turske, Egipta, Nemačke.

"Verujem da će ih biti više kada budemo raspisali tender", rekla je Matićeva.

Ona je kazala da se sve telekomunikacione kompanije mogu prijaviti i učestvovati na tenderu.

"Niko nema pravo preče kupovine, pobediće onaj ko ponudi najviše novca i najbolje uslove za dalji razvoj ovog sektora u Srbiji", rekla je Matićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: