Kušner:Kosovo smetnja integracijama

Nema posebnih preduslova za Srbiju da uđe u EU, ali ne verujem da će to biti moguće sa Kosovom kao problemom unutar Srbije, izjavio je Bernar Kušner.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 30.04.2010.

00:35

Default images

Šef francuske diplomatije izjavio je da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da evropske integracije zemlje nisu uslovljene priznanjem nezavisnosti Kosova, ali da ne veruje da će to biti moguće sa Kosovom kao problemom unutar Srbije. On je pozvao dve strane da razgovaraju i dodao da Beograd nikada nije savetovao da odustane od tužbe pred Međunarodnim sudom u Hagu

Na pitanje može li odluka Međunarodnog suda pravde o statusu Kosova uticati na odluku EU o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji, on je kazao da ne može, jer te dve stvari nisu u vezi.

Rešenje za prisustvo i Beograda i Prištine na međunarodnim konferencijama,prema njegovom mišljenu je veoma osetljivo pitanje.

"Pitate me da li se zalažem za napredak. Naravno da sam za to. Ali, nisam siguran. To je dug proces. Radi se o generacijama, celoj istoriji, suprotnostima koje su trajale vekovima", rekao je on.

Kušner, nekadašnji šef civilne misije UN na Kosovu, ocenio je da nije dobro to što su kosovske vlasti uklonile antene srpskih operatera mobilne telefonije.

"To nije dobro. Ne bih da donosim moralne ocene i mešam se u unutrašnje stvari, ali ljudi moraju da imaju pravo da telefoniraju. Možda će ih zameniti kosovskim antenama", kazao je Kušner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: