Rasmusen pohvalio Hrvatsku

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pohvalio je angažman hrvatskih vojnika u Avganistanu.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.04.2010.

14:21

Default images

NATO savez ceni hrvatski doprinos misiji u Avganistanu, a hrvatski vojnici rade sjajan posao, izjavio je danas u Zagrebu generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen posle razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor.

Hrvatska premijerka navela je da je slučajnost što se poseta Rasmusena dešava u vreme glasanja u Hrvatskom saboru o povećanju hrvatskog kontingenta u Avganistanu sa 300 na 320 vojnika.

U razgovoru je, kako kaže, istakla da tri hrvatska tima učestvuju u obuci avganistanske vojske, a dva tima u obuci policije.

"Ono u čemu se vlada hrvatska vlada i generalni sekretar NATO slažemo jeste da treba učiniti sve za jačanje avganistanske vojske i policije kako bi oni mogli samostalno delovati", izjavila je Kosorova.

"Činjenica da boravim u Zagrebu na dan kad se (u parlamentu) glasa o povećanju hrvatskog kontingenta predstavlja mi naročito zadovoljstvo, jer svedoči o snažnom opredelenju hrvatske vlade za NATO", izjavio je Rasmusen na konferenciji za medije.

On je dodao da je cilj misije NATO-a u Avganistanu obuka pripadnika avganistanskih snaga kako bi oni sami preuzeli odgovornost za bezbednost u svojoj zemlji.

Tokom svoje prve posete Hrvatskoj otkako je lane imenovan za generalno sekretara NATO-a, Rasmusen je razgovarao i s predsednikom Ivom Josipovićem i ministrima odbrane Brankom Vukelićem i spoljnih poslova Gordanom Jandrokovićem.

Jandroković i Vukelić sastali su se sa Rasmusenom sinoć, a tema razgovora bila je novi strateški konceptu NATO u kome učestvuje u Hrvatska koja je početkom aprila 2009. postala punopravna članica NATO-a.

Razmotrena je saradnja i doprinos Hrvatske misijama koje se odvijaju u okviru NATO-a, pre svega u Avganistanu, a Rasmusen je pohvalio konstruktivni angažman Hrvatske u regionu jugoistočne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: