Kako do uspešne prevencije melanoma

Izbegavanje faktora rizika i rano prepoznavanje su najznačajniji činioci uspešne prevencije melanoma.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

15:03

Default images

Ova vrste malignog tumora, koja može da se pojavi u svakom uzrastu, najagresivniji je od svih tipova raka kože, a ukoliko se ne otkrije na vreme, brzo metastazira i dovodi do fatalnih posledica. Što kraće izlaganje suncu usred dana, adekvatna zaštita i izbegavanje solarijuma se preporučuju kao prevencija.

Evropski dan borbe protiv melanoma biće obeležen 10. maja i u Srbiji kampanjom "Euromelanoma".

Dolaskom sunčanih dana i letnjih temperatura sve je više onih koji se trude da pošto-poto dobiju preplanuo ten, uprkos tome što stručnjaci godinama upozoravaju da to može dovesti do ozbiljnih posledica, pa i raka. Iako nije najčešći, melanom je najopasnija vrsta raka kože.

Ukoliko se otkrije na vreme i hirurški otkloni, šanse za ozdravljenje idu i do 99 posto, međutim, ako se sa dijagnozom i lečenjem zakasni, verovatnoća da će obolela osoba preživeti veoma je mala.

Uzroci melanoma najpre se dovode u vezu sa genetikom, ali znatno zavise i od loših navika.

"Tu pod jedan mislim na UV zračenje koje potiče od sunca i UV zračenje koje potiče od veštačkih izvora, odnosno solarijuma. Takođe, ljudi koji se hronično zbog posla ili hobija izlažu suncu su pod povećanim rizikom, ali i oni koji se povremeno ali intenzivno izlažu suncu u smislu stvaranja opekotina“, objašnjava Dušan Škiljević iz Insituta za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije.

Rizik za razvijanje melanoma je najveći kod osoba sa svetlom kožom, kao i kod osoba sa brojnim mladežima. Rizikuju i oni koji se dugo izlažu suncu bez dugih rukava, nogavica, naočara, šešira i zaštitne kreme.

Od posebne je važnosti da se adekvatno zaštite deca i adolescenti pošto je utvrđeno da dve trećine do tri četvrtine ukupnog oštećenja kože koje steknemo u životu dobijemo do tridesete godine.

"Naravno sunce je najaktivnije kod nas u julu i avgustu u podne, međutim ne treba se zavaravati da je ovo prvo ili drugo prolećno sunce blagotvorno. I ono može da naškodi i treba prilagoditi zaštitu prema tome gde ćemo izaći , kada ćemo izaći. Iako je 1. maj, nije 1. jul, veoma možemo da izgorimo i možemo da imamo posledice“, kaže Škiljević.

10. maja biće obeležen Evropski dan borbe protiv melanoma. U organizaciji Udruženja dermatovenerologa Srbije, više od 120 stručnjaka u 25 gradova obaviće tokom tog dana besplatne pregede svih koji imaju sumnjive promene na koži, a prethodno su se prijavili na telefon za zakazivanje, 0800 222 888.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: