Đelić o Dunavskoj strategiji

Dunav predstavlja prirodnu vezu Beograda i Beča i cilj izrade Dunavske strategije je što bolje povezivanje gradova koji leže na njemu.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.04.2010.

13:48

Default images

Otvarajući radionicu na temu saradnje dunavskih luka, vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda, ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić je podsetio da će u Beogradu 24. septembra biti održana konferencija unutar izrade Dunavske strategije koja će se baviti pitanjem finansiranja.

Đelić je ukazao da je Vlada Srbije usvojila Platformu, koja će predstavljati bazu za učešće predstavnika Srbije na zvaničnim konferencijama u okviru Dunavske strategije, kao i da je formirana Međuresorna grupa u kojoj su predstavnici resornih ministarstva, Beograda i AP Vojvodine.

Prema njegovim rečima, Beograd bi mogao postati "pravo čvorište Evrope", jer se nalazi na raskrsnici Dunavskog Koridora 7 i Koridora 10 drumskog i železničkog saobraćaja, ima dva aerodroma, kao i luku koja mora biti povezana sa drugim vidovima transporta.

Đelić je ukazao da ekološki problem Beograda predstavlja to što sve otpadne vode idu direktno u Dunav i napomenuo da projekat prečišćavanja, prema ekspertskim procenama, iznosi 600 miliona evra, što se sada ne može izdvojiti iz republičkog budžeta.

Član Gradskog veća Željko Ožegović kazao je da bi Dunavska strategija trebalo da bude usvojena do kraja 2011. ili početkom 2012. godine.On je napomenuo da je, po ugledu na druge evropske gradove, planirano i otvaranje "Dunavskog biroa".

Član Gradskog veća Beča za regionalno planiranjem saobraćaj i transport Rudolf Šiker ukazao je da je saradnja između Beča i Beograda intenzivirana u proteklih 10 godina.

"Insistirali smo da saradnja zemalja koje se nalaze na Dunavu ne bude ograničena samo na zemlje Evrospke unije", i napomenuo da je od izuzetnog značaja očuvanje prorodne sredine u podunavskom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: