Janković: Naći odgovorne za pretnje

Zaštitnik građana Saša Janković očekuje da će organi i tužilaštvo u kratkom roku identifikovati i procesuirati odgovorne za pretnje Rastku Pocesti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.04.2010.

17:20

Default images

U saopštenju Kabineta zaštitnika građana navodi se da je Pocesta na udaru organizacija koje se deklarišu kao patriotske, ali da njihovi predstavnici "ne biraju reči uvrede i pretnje za dečaka koji se zainteresovao za oblast ljudskih prava".

"Svako ima pravo na svoj stav i slobodu da ga javno saopšti, sve dok time ne vređa prava ostalih građana i druge najviše vrednosti utvrđene Ustavom", navodi se u saopštenju i dodaje da i dete ima pravo da se iz svoje perspektive javno bavi temama koje ga zaokupljaju.

Zaštitnik građana je upozorio da niko nema pravo da nekažnjeno poziva na bilo čiji linč zbog javno izraženog mišljenja u skladu sa zagarantovanom slobodom izražavanja u Srbiji.

Pretnje su počele neposredno pre emitovanja priloga na TV B92, u kome je Pocesta predstavljen kao autor knjige i učesnik debate "Srbija iNATO - za i protiv".

U početku su preteće poruke bile sporadične i to zbog izražavanja stavova poput "Ja sam Srbin, ali priznajem Kosovo i Metohiju" ili "Priznajem da se u Srebrenici dogodio genocid".

Nakon toga su se na forumima organizacija "Obraz" i "Stormfront" pojavile preteće poruke, a putem društvene mreže "Fejsbuka", osnovana je i grupa "Svi koji mrze Rastka Pocestu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: