Zašto se u Novom Sadu ubijaju psi

Novi Sad jedan je od gradova u kojima se i dalje obavlja eutanazija nad napuštenim životinjama.

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2010.

19:00

Default images

Na sajtu Javno-komunalnog preduzeća “Čistoća” su okačene cene hvatanja i eutanazije. Sličan cenovnik je postojao i na sajtu Javno-komunalnog preduzeća Temerin, opštine nedaleko od Novog Sada, ali je nakon poziva TV B92 uklonjen.

Napuštene pse i mačke, nakon što ih komunalci u Novom Sadu ili Temerinu uhvate, najčešće čeka samo tri dana života. Posle ih ubijaju, ili, kako stoji na sajtu, nad njima se obavlja eutanazija.

Zakon o dobrobiti životinjua propisuje kada i kako životinje mogu ubiti, kao i to da im se u prihvatilištima moraju obezbediti adekvatni uslovi za život. Rok za usklađivanje rada prihvatilišta sa zakonom je polovina 2012. godine.

Uprkos ubijanjima životinja, u gradskoj vlasti i “Čistoći” smatraju da rade u skladu sa propisima propisima.

Slično je i u Temerinu gde komunalci hvataju napuštene životinje i predaju ih u novosadski azil. U opštini nismo mogli dobiti odgovor na pitanje zašto i dokle će se na ovaj način postupati sa životinjama, a izjavu nismo dobili ni u lokalnom komunalnom preduzeću.

U Javno-komunalnom preduzeću Temerin nismo mogli dobiti izjavu ovim povodom. Rečeno nam je da izjave daje samo direktor, a on nije u mogućnosti to da učini pre nego što prođu prvomajski praznici.

U Udruženju prijatelja životinja smatraju da uprkos činjenici da je lokalnim samoupravam ostavljen rok da usklade svoje propise u vezi sa napuštenim životinjama, one već sada treba da ga sprovode i da se prema životinjama odnose na humaniji način.

Da može drugačije govore primeri drugih gradova Vojvodine. Tako, na primer, Subotica, Sombor ili Zrenjanin imaju azile za životinje, ali se nad njima se ne vrši eutanazija već se vodi briga sve dok ih neko od građana ne preuzme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: