Stečaj za još blizu 10.000 firmi

Već od 1. juna nestaće bar 9.500 pravnih subjekata u kojima je, zvanično, na platnom spisku najmanje 45.000 ljudi, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 28.04.2010.

01:12

Default images

Interesovanje poverilaca za pokretanje stečaja kod firmi, udruženja ili zadruga čiji su računi duže od tri godine u blokadi i koji su “kandidati” da 1. juna nestanu iz privrednog života Srbije, simbolično je - potvrđeno je u većini privrednih sudova. Zasad je u 16 privrednih sudova pokrenut predstečajni postupak za ukupno 10.977 firmi, udruženja, zadruga i sportskih društava.

U slučaju da se do 1. juna ne jave poverioci i ne uplate predujam za pokretanje stečaja, ne podnesu plan reorganizacije ili bar na jedan dan odblokiraju račun, za sva ova pravna lica sledi automatski stečaj.

To znači da se istog dana nad tim pravnim licem otvara stečajni postupak i okončava brisanjem iz registra, ističu u beogradskom Privrednom sudu, koji trenutno vodi predmete za ukupno 3.185 dužnika.

U grupi “kandidata” za automatski stečaj najviše je društava sa ograničenom odgovornošću (6.100), ortačkih društava (614), akcionarskih društava 304... U pripremi za likvidaciju je i 181 zemljoradnička zadruga, ali i 495 udruženja građana, 181 društvena organizacija i 30 političkih organizacija.

Nadležni sudovi preuzeli su sve predmete sa spiska Narodne banke Srbije i obavestili poverioce da imaju rok od dva meseca da polože predujam i, eventualno, spasu pravno lice od brisanja iz privrednog registra.

Mada je na spisku onih koje očekuje nestanak iz privrednog života ponajviše tzv. ljuštura firmi, odnosno kompanija koje su već dugo neaktivne ili su otvorene samo kako bi se završio neki konkretan posao, pred brisanjem su i nekad čuvene srpske firme - “Magnohrom”, “Elektroporcelan” Novi Sad, “Merkur” Bačka Palanka, “Kulski štofovi”, “Grafosrem” Šid, Luka Kovin, “Niteks”.

Zakon o stečaju predviđa da se imovina koju, eventualno, poseduje firma koja se briše iz privrednog registra “preknjiži” i postane vlasništvo Republike Srbije.

Već poslednjeg dana aprila, iz Narodne banke Srbije će privrednim sudovima stići novi spisak pravnih lica koja su u proteklih mesec dana ispunila uslov za otvaranje automatskog stečaja, odnosno čiji su računi u blokadi duže od tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: