UN usvojio rezoluciju protiv pirata

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju u kojoj se založio za stvaranje specijalnih sudova za pirate koji ugrožavaju plovidbu ispred obala Somalije.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

20:34

Default images

U jednoglasno usvojenoj rezoluciji, koju je predložila Rusija, poziva se generalni sekretar UN Ban Ki Mun da za tri meseca podnese izveštaj o načinu na koji bi se moglo suditi somalskim piratima.

U rezoluciji se izražava zabrinutost zbog slučajeva kada su uhvaćeni pirati bili puštani na slobodu, čime se, kako se navodi, "podrivaju napori međunarodne zajednice usmereni protiv pirata".

Suđenja piratima nekada sprečavaju i sporovi oko toga koja zemlja treba da ih privede pravdi, pošto Somalija, zemlja u kojoj vlada bezakonje, nema pravnu infrastrukturu za organizovanje procesa.

Među opcijama pomenuto je stvaranje specijalnih domaćih sudova u kojima bi se nalazile i strane sudije, zatim regionalnih sudova, ili osnivanje jednog međunarodnog suda.

U rezoluciji se, takođe, odaje priznanje zemljama koje su kriminalizovanje piraterije uključcile u domaće zakonodavstvo i pozivaju sve zemlje da učine to isto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: