UN usvojio rezoluciju protiv pirata

Njujork -- Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju u kojoj se založio za stvaranje specijalnih sudova za pirate koji ugrožavaju plovidbu ispred obala Somalije.

Izvor: Tanjug
Podeli

U jednoglasno usvojenoj rezoluciji, koju je predložila Rusija, poziva se generalni sekretar UN Ban Ki Mun da za tri meseca podnese izveštaj o načinu na koji bi se moglo suditi somalskim piratima.

U rezoluciji se izražava zabrinutost zbog slučajeva kada su uhvaćeni pirati bili puštani na slobodu, čime se, kako se navodi, "podrivaju napori međunarodne zajednice usmereni protiv pirata".

Suđenja piratima nekada sprečavaju i sporovi oko toga koja zemlja treba da ih privede pravdi, pošto Somalija, zemlja u kojoj vlada bezakonje, nema pravnu infrastrukturu za organizovanje procesa.

Među opcijama pomenuto je stvaranje specijalnih domaćih sudova u kojima bi se nalazile i strane sudije, zatim regionalnih sudova, ili osnivanje jednog međunarodnog suda.

U rezoluciji se, takođe, odaje priznanje zemljama koje su kriminalizovanje piraterije uključcile u domaće zakonodavstvo i pozivaju sve zemlje da učine to isto.

strana 1 od 252 idi na stranu