Grčka sporo reagovala na krizu

Oko dve trećine građana Grčke smatra da je vlada u Atini previše sporo reagovala u borbi protiv sve dublje dužničke krize, pokazuje istraživanje javnog mnenja.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.04.2010.

00:17

Default images

Grčka vlada i premijer Jorgos Papandreu, u nastojanju da zemlju izvuku iz dužničke krize, od EU i MMF-a, zatražila je pomoć od 45 milijardi evra. Prema istraživanju agencije ALCO, 37,3 odsto ispitanika smatra da je vlada suviše sporo reagovala na finansijsku krizu, dok 28,2 odsto građana misli da su vlasti povlačile pogrešne poteze.

Istraživanje sprovedeno između 21. i 23. aprila na oko 1.000 ispitanika, pokazalo je i da njih samo 23,1 odsto podržava poteze vlade, tokom teške ekonomske krize, preneo je Rojters.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu zatražio je juče aktiviranje paketa pomoći evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da bi zemlju izvukao iz dužničke krize, nakon skoka grčkih troškova pozajmljivanja na neodržive nivoe.

On je ocenio da tržišta nisu dala Grčkoj vreme koje joj je potrebno za preokret u ekonomiji i da je vrtoglavi rast kamatnih stopa zapretio da poništi efekte bolnih mera štednje koje preduzima vlada.

Papandreu je predočio da će EU poslati tržištima jaku poruku da je u stanju da zaštiti zajedničke interese i zajedničku valutu.

Taj paket će obezbediti Grčkoj zajam od približno 30 milijardi evra od članica zone evra, sa kamatom od oko pet odsto, i oko 10 milijardi evra od MMF.

Zbog ovog zahteva vlade, danas je u centru Atine protestovalo oko 2.500 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: